Most v solinah je klecnil le za pol milimetra

Čez most v Sečoveljske soline je včeraj zapeljal enajsttonski tovornjak in most se je posedel za pol milimetra. Obtežilni preskus je tako dokazal, da je most zdrav. Kljub temu ga po odločitvi gradbene inšpektorice, ki je prejšnji teden ocenila, da je most nevaren, ne sme uporabljati nihče.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEČA > Že pred tem, ko je inšpektorica ukazala zapreti most, so se v podjetju Soline in Krajinskem parku Sečoveljske soline z ministrstvom dogovarjali, da je treba oceniti stanje objekta in preveriti njegovo nosilnost. A zadeva je zastala in še preden so mostu čez Jernejev kanal postavili diagnozo, si ga je ogledala gradbena inšpektorica. In odločila, da je nevaren ter prepovedala vozilom, kolesarjem in pešcem, da bi šli čezenj.

Predstavnik ministrstva, statik in geodet z natančnimi merilnimi napravami so most vendarle pregledali včeraj, ko so nanj zapeljali enajsttonski tovornjak. In ugotovili, da se je pod obremenitvijo podal le za pol milimetra. “To dokazuje, da je most zdrav,” pravi Andrej Sovinc, vodja krajinskega parka.

Kaj bodo zdaj storili, v Solinah ne želijo napovedovati, se bodo pa na odločbo inšpektorata pritožili. Besedilo še pripravljajo, rok za njeno vložitev namreč še ni potekel.

“Če pustimo ob strani to, da je do tako drastičnega ukrepa prišlo brez strokovne presoje, bo zdaj vprašanje, kdo je lastnik mostu. Soline so upravljalec, denar pa bo moral najti lastnik,” pravi Sovinc. V Solinah je sicer vsem jasno, da je lastnik vseh nepremičnin na območju parka država. Ne glede na to, čigav je most, v podjetju z več kot 90 zaposlenimi želijo, da bi se obnova začela čim prej. Ni pa še jasno, ali bodo čez Jernejev kanal najprej postavili pontonski most ali zgradili leseno brv. Če bi se odločili za brv, bi morali za nekaj mesecev zapreti kolesarsko pot Parencano.

Vožnja in hoja čez most medtem ostaja prepovedana. “V Solinah se dosledno držimo tega in čez most ne gremo. Je pa zalo težko zagotoviti, da čezenj ne gre niti nihče drug. Zaposleni, ki je pred mostom ljudi opozarjal na zaporo, je bil deležen zgražanj in celo groženj,” je povedal Sovinc. Škode, ki jo je Solinam in parku povzročila zapora, še niso ocenili. “Delamo pa tako, kot pred 200 leti, ko so sol še vozili z barkami.”

HELENA RACE


Najbolj brano