Most je padel, temelji ostajajo

Včeraj je padla prva polovica mostu v Sečoveljske soline. Po delih ga bodo rušili in na novo gradili do septembra. Nov most bodo postavili na stare temelje, ki so - čeprav so stari 70 let - še vedno dovolj trdni.

Tako je včeraj padel približno 70 let star most čez Jernejev 
kanal v Sečoveljske soline. Foto: Helena Race
Tako je včeraj padel približno 70 let star most čez Jernejev kanal v Sečoveljske soline. Foto: Helena Race

SEČA > Nov most bo enako širok in enako visok kot je bil star. Na njem bodo le ločili vozni pas in pas za pešce. “Ohranili bomo štiri sredinske in oba stranska stebra, saj rezultati vseh študij kažejo, da so trdni. Bodo pa obstoječi stebri ojačani z betonom in kovinskim obodom,” je včeraj pojasnjeval vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc, medtem ko je pogledoval proti delovnemu stroju, ki je z ene polovice mostu rušil njegovo drugo polovico.

Ko je betonska plošča, prepredena z mestoma razžrtim železom, pljusknila v vodo Jernejevega kanala, je val in material zadržala zagatna stena, ki so jo na obeh straneh mostu postavili iz borovih stebrov, desk in solinskega neprepustnega blata.

Dela opravlja podjetje Rafael iz Sevnice, ki je posel dobilo na javnem razpisu kot najugodnejši ponudnik - most bo porušilo in na novo zgradilo za približno 136.000 evrov. Denar bo zagotovilo ministrstvo za okolje in prostor.

Območje okoli mostu, vključno s parkiriščem pred njim, je ograjeno, saj je tam gradbišče. Dostop do Parencane pa so zagotovili preko lesenega mostička. Obiskovalci Sečoveljskih solin lahko avtomobile parkirajo na parkirišču nasproti gostilne Žekar, tisti, ki pridejo s kolesi na Parencano, pa lahko avtomobile pustijo na parkirišču pri opuščenem rudniku v Sečoveljah.

Most v Sečoveljske soline je bil zaprt že od januarja, ko je gradbena inšpektorica prepovedala njegovo uporabo. Ugotovila je, da je dotrajan in grozi, da se bo porušil. Podjetju Soline - pridelava soli, ki upravlja s Krajinskim parkom Sečoveljske soline, je dala pol leta časa, da zgradi nov most.

HELENA RACE


Najbolj brano