Morje kanel sredi Portoroža

Nekdanja vrtnarija v Portorožu ostaja neprehodna džungla. Zelenje se je tako razraslo, da sili čez balkon bližnje hiše, se pritožuje sosed. Medtem piranska občina pripravlja načrte, ki bodo omogočili gradnjo večstanovanjskega objekta ali družinskega hotela na območju nekdanje vrtnarije.

Ker so kanele zrasle že čez balkon hiše Vinka Piška in mu 
povsem zakrile pogled, se jih je odločil sam posekati.  Foto: Vinko Pišek
Ker so kanele zrasle že čez balkon hiše Vinka Piška in mu povsem zakrile pogled, se jih je odločil sam posekati.  Foto: Vinko Pišek

PORTOROŽ > Dobra dva hektarja veliko območje ob Prečni poti na pobočju nad Vilo Mario in hotelom Marko v Portorožu je pred dobrimi tremi leti kupilo češko podjetje Moravia Steel. Takrat so napovedali, da bodo v dveh letih sredi Portoroža zgradili hotel in manjše vile.

A namesto hotela na sončnem pobočju še vedno rastejo kanele in robidovje. Zelenje je povsem neprehodno, nekdanji rastlinjaki pa tako zaraščeni, da jih sploh več ni videti. “Rastje je šest, sedem metrov visoko. Preraslo je balkon moje hiše in ga je toliko, da sploh več ne vidim morja,” pravi Vinko Pišek. “Ko sem leta 1970 kupil hišo, so mi rekli, da bo na območju pod njo ostala vrtnarija. Zdaj pa je tam džungla in lastnik sploh ne skrbi za svoje zemljišče. Kače in podgane, ki so se tam zaredile, pa lezejo v mojo hišo. Kaj takega se v turističnih krajih v tujini ne dogaja,” je ogorčen. Da bi se vsaj nekoliko izvil iz zelenega objema, je nekaj kanel že večkrat sam posekal. Zdaj pričakuje, da bo občina ukrepala proti lastniku zemljišča in dodaja, da se nikakor ne bo strinjal z načrti za pozidavo območja nekdanje vrtnarije.

A kljub temu, da je župan Peter Bossman spomladi pozval lastnike vrtov in drugih zemljišč v občini pozval, naj poskrbijo za njihovo urejenost in primeren videz, ima občina za posege na zasebnih površinah zvezane roke. “Občinska inšpekcija lahko ukrepa v primerih, ko lastniki zasebnih zemljišč zaradi neurejene okolice stavb, dvorišč, živih mej, ki mejijo na javne prometne in druge javne površine, onemogočajo normalno uporabo javnih površin. V konkretnem primeru, ko soseda motijo visoke kanele, ki ne posegajo na javno površino, občinska inšpekcija ne more ukrepati,” pojasnjujejo na občini.

Ali namerava pokositi in požagati džunglo sredi Portoroža, smo vprašali tudi solastnika podjetja Moravia Steel Tomaža Subotiča, a odgovorov nismo dobili.

Medtem pa na občini - na pobudo Moravie Steel - pripravljajo občinski podrobni prostorski načrt za območje vrtnarije. Trenutno je območje namenjeno stanovanjski gradnji, po novem pa naj bi lahko gradili večstanovanjski objekt oziroma več vil ali družinski hotel.

HELENA RACE


Najbolj brano