Vremenoslovci: današnje toplo vreme ni nič izjemnega (foto in video)

Ko se spojita okrepljen jugo in dež, morje zaradi močnega plimovanja pogosto prestopi bregove. Tudi danes je ponekod v Istri zalilo kamen in beton. Glavna tema današnjih uličnih pogovorov pa je nenavadno velik poskok živega srebra, ki je ponekod doseglo tudi 16 ali 17. stopinj Celzija.

Piran Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Piran Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > Sprehodili smo se po koprski, izolski in piranski obali in ulovili nekaj utrinkov. Peščeno parkirišče za koprsko tržnico jo je tokrat odneslo brez luž, avtomobili so tam na varnem.

Precej bolj silovito kot v Kopru in Izoli so valovi butali na kopno v Piranu, kjer so bili za sprehod do Punte gumijasti škornji del obvezne opreme.

Po napovedih vremenoslovcev se bodo popoldne padavine od zahoda krepile in širile proti vzhodu.

Najvišje dnevne temperature bodo danes dosegajo tudi do 16 ali 17 stopinj Celzija. Kako nenavadna je takšna januarska otoplitev, smo vprašali dežurnega vremenoslovca na Agenciji RS za okolje Andreja Velkavrha. “Noben rekord ni padel,” je dejal. “To, da se januarja tako otopli, niti ni tako redek pojav oziroma ni nič izjemnega. Ko imamo globok ciklon nad Evropo in močan jugozahodnik, je takšna prehodna otoplitev normalen pojav,” je pojasnil in dodal, da je letošnja zima nasploh bolj topla, saj smo imeli tudi novembra in decembra temperature, ki niso tipično zimske.

Januarske “pomladi” bo kar hitro konec. Napovedi so takšne: do večera bo vso Slovenijo zajel dež. Ponoči bodo padavine oslabele in postopno ponehale, hkrati pa se bo ohladilo. Že od jutri se bomo znova tesneje ovijali v zimske bunde in plašče.

ID


Najbolj brano