Monaldove relikvije spet v Kopru in Istri

Sinoči so v Koper spet prispele relikvije blaženega Monalda, srednjeveškega teologa, rojenega okoli leta 1210 v Kopru ali Piranu. Relikvije so izpostavili v cerkvi sv. Frančiška, ki jo je dal zgraditi prav Monaldo in so ga v njej okoli leta 1280 tudi pokopali.

V Koper so spet prispele relikvije blaženega Monalda. 
Izpostavili so jih v cerkvi sv. Frančiška, ki jo je dal zgraditi prav 
Monaldo in so ga v njej okoli leta 1280 tudi pokopali.
V Koper so spet prispele relikvije blaženega Monalda. Izpostavili so jih v cerkvi sv. Frančiška, ki jo je dal zgraditi prav Monaldo in so ga v njej okoli leta 1280 tudi pokopali. 

KOPER > Ob njegovem kamnitem sarkofagu naj bi se dogajali čudeži. Po dobrih 300 letih so njegovo telo preložili v skrinjo in na oltar. Po Napoleonovi ukinitvi samostana so se relikvije selile po več cerkvah po Kopru, leta 1949 pa so jih frančiškani odpeljali v Benetke in zatem v Trst, kjer so zdaj izpostavljene na oltarju cerkve Svete Marije Velike.

Monaldo je znan po pravni enciklopediji, ki jo je napisal, Summi Monaldini. Gre za enega najstarejših kodeksov, ki jih hranijo v ljubljanski Narodni in univerzitetni knjižnici, znanih pa je 65 prepisov rokopisa po vsem svetu.

Glagolski kodeksi, Beramski kodeksi in Pazinski fragmenti, ki so uvrščeni na Unescov seznam Spomina človeštva, bodo danes po 14. uri nekaj ur na ogled v galeriji samostana sv. Ane. Že ob 11. uri pa se bo v Pretorski palači začel znanstveni posvet o glagoljaštvu. Relikvije blaženega Monalda bodo jutri prenesli še v cerkev sv. Frančiška v Piranu, v nedeljo v cerkev sv. Ani v Kopru ter v cerkvi v Sočergi in Kubedu. HR


Najbolj brano