Modra marela bo bolj skrbna

Ko se je turistična sezona v Istri že začela, se je podoba nekaterih stranišč ob portoroški plaži še utapljala v ostankih pretekle sezone. Med njimi je tisto ob otroškem igrišču in zabaviščnem parku.

Stranišče je v skrbi bara Modra marela. Foto: Alenka Penjak
Stranišče je v skrbi bara Modra marela. Foto: Alenka Penjak

PORTOROŽ > Kdor mora, pa četudi pri Modri mareli ne naroči niti kapučina, sebe ali otroke peljati na malo ali veliko potrebo, mu prijazno odstopijo ključ bližnjega stranišča. Ta je pred dnevi odpiral samo vrata veceja za invalide. V njem pa so bili polomljen tuš, umazana školjka, umivalnik, poln mrtvih lanskoletnih komarjev in še kaj “neužitnega”, edino, kar je pričalo, da nekdo za to stranišče tudi skrbi, so bili zavitki toaletnega papirja.

Umazanec na naši fotografiji je, kot pravi Milica Maslo iz Okolja Piran, po pogodbi o najemu v skrbi bara Modra marela. “Najemnik ga je dolžan vzdrževati. Opozorili smo ga na problem, ki ste ga zaznali, kar je sprejel in nam zagotovil, da bo zadevo takoj uredil,” sporoča Milica Maslo.

Okolje Piran namreč na plaži nima javnih stranišč, pač pa le tisto na avtobusni postaji v centru Portoroža. Čistijo le stranišča, ki so namenjena uporabnikom plaže med sezono, in sicer od 15. junija do 1. septembra. Izven sezone se ti prostori (razen wc kabin) spremenijo v skladišča opreme. “V maju, tik pred kopalno sezono, vse objekte ob plaži generalno počistimo in uredimo. V zadnjem času smo nekajkrat odprli veceje ob plaži tudi ob vikendih. Čistilka jih počisti zjutraj in popoldan, odprti pa so med 10. in 19. uro,” pojasnjujejo v Okolju.

Milica Maslo se obenem čudi nad (ne)kulturo tistih, ki stene in tla v straniščih umažejo celo z iztrebki. “Javne veceje čistimo izven sezone dvakrat na dan, v sezoni najmanj štirikrat, po potrebi tudi večkrat. Njihova uporaba je brezplačna, saj se avtomat za plačilo ni obnesel, ker je bil nenehno razbit in izropan. Čiščenje in vzdrževanje javnih vecejev pa financira piranska občina,” dodaja Milica Maslo in pripomni, da je kljub higienski (ne)kulturi javni vece v Piranu na Zelenjavnem trgu leta 2013 dosegel tretje mesto na natečaju Naj javno stranišče 2013.

AP


Najbolj brano