Mobilne antene pri Glemu ni več

Telekomove mobilne antene pred pokopališčem in cerkvico sv. Nazarija pri Glemu ni več. Na željo več kot polovice krajanov Glema, Boršta in Laborja jo je Telekom odstranil. “Mislim, da si krajevna skupnost kar nekaj časa ne bo več prizadevala, da bi izboljšala mobilni signal v naših vaseh,” pravi Josip Kodarin, dolgoletni predsednik KS Boršt.

Telekom je v Glem (na fotografiji) že pripeljal napredno 
optično omrežje LTE in ga širi proti Borštu in Laborju. Foto: Alenka Penjak
Telekom je v Glem (na fotografiji) že pripeljal napredno optično omrežje LTE in ga širi proti Borštu in Laborju. Foto: Alenka Penjak

BORŠT > Antene torej ni več. Telekom jo je moral odstraniti, še preden so jo sploh priklopili na elektriko. V petih mesecih, kar je bila pred pokopališčem in cerkvico sv. Nazarija, ni nikoli niti zaživela in pokazala, kakšne prednosti bi lahko prinesel močnejši signal mobilne telefonije v Boršt, Glem in okolico.

Z navezavo na že obstoječo anteno na Briču bi prinesla boljši signal tudi v, denimo, Žrnjovec in Topolovec. Če bi načrti sledili telekomunikacijskim potrebam ljudi, bi Telekom anteno postavil še v Bočajih ter naprej v Sočergi. Iz tega do nadaljnjega ne bo nič. Ne le, da bodo v nekaterih hišah še naprej trudoma iskali signal, tudi italijanski in hrvaški signali se bodo še naprej pletli med slovenske.

Podpisniki peticije so dosegli, kar so želeli, in Josip Kodarin, predsednik Krajevne skupnosti Boršt, se je s Telekomom dogovoril, da bodo predčasno prekinili pogodbo o namestitvi začasne mobilne postaje. Kodarinu je žal, da ljudje ne morejo do boljšega signala. “Štiri leta smo se pogajali s Telekomom, da bi pri nas postavil začasno mobilno anteno. Po tem, ko so morali anteno pred leti na željo krajanov odstraniti iz Laborja, niso imeli posluha za naš kraj. Uspelo nam jo je pripeljati, a so krajani dosegli, da je že ni več,” pravi dolgoletni predsednik KS Boršt, vesel, da jim ni bilo treba plačati stroškov odstranjevanja mobilne antene.

Sodobne telekomunikacije kljub vsemu počasi prihajajo v zaledje Istre. Telekom je do Glema že speljal napredno optično omrežje LTE, na vrsti sta Boršt in Labor.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano