Mladič Internacionale

Zavod RS za varstvo narave in Planinska zveza Slovenije sta od spomladi za tri mesece zaprli eno od plezalnih smeri v steni nad Ospom. Ker na skalni polički, preko katere poteka smer, gnezdi sokol selec, so mu na tak način želeli zagotoviti mir. To se je obrestovalo in nad Ospom zdaj leta mlad sokolič.

Sokol selec je med najhitrejšimi bitji, saj se proti plenu spusti s celo 300 kilometri na uro Foto: Tomaž Mihelič/Dopps
Sokol selec je med najhitrejšimi bitji, saj se proti plenu spusti s celo 300 kilometri na uro Foto: Tomaž Mihelič/Dopps

OSP > Plezalna smer, imenovana Internacionala, je bila zaprta od marca do maja in zapora je obrodila sadove. Sokol selec je imel v času, ko gnezdi, mir, ornitologi so v njegovem gnezdu opazili mladiča, odraslega sokola pa, da mu je prinašal hrano. “Z gotovostjo lahko trdimo, da je sokol hranil najmanj enega mladiča, ki bo odrasel,” pravi mag. Barbara Vidmar z zavoda za varstvo narave.

Naravovarstveniki so plezalcem hvaležni, da so se držali priporočene omejitve plezanja in upajo, da se bo uspešno sodelovanje še nadaljevalo ter da bodo na tak način uskladili interese plezalcev, živali, rastlin in domačinov na izjemnem koščku narave v Ospu.

Sokola selca (Falco peregrinus), ki je v Evropi ogrožena ptica, so v steni nad Ospom prvič opazili pred 13 leti, prav plezanje čez gnezdo pa je bil najverjetnejši vzrok, da gnezdenje ni bilo vedno uspešno. Na Kraškem robu so poleg gnezda nad Ospom opazili le še eno. Sokol selec velja za eno najhitrejših bitij, saj doseže hitrost do 300 kilometrov na uro, ko se z zloženimi perutmi spušča proti plenu.

HR


Najbolj brano