Mladi znanstveniki iz Izole v Zagreb

Zadnji septembrski vikend se je v Zagrebu zgodil peti Znanstveni piknik, na katerem je prvič kot država partnerica nastopila tudi Slovenija. Na sejmu, katerega glavni cilj je promocija znanosti v najširšem pomenu, so se s svojimi štirimi znanstvenimi projekti predstavili tudi dijaki izolske srednje šole z italijanskim učnim jezikom Pietro Coppo.

Izolski dijaki v Zagrebu (z leve): Nina Hot, Sebastijan Peruško 
in Mihael Špeh z mentorjem Mauriziem Škerličem in Baltazarjem. Foto: Eva Branc
Izolski dijaki v Zagrebu (z leve): Nina Hot, Sebastijan Peruško in Mihael Špeh z mentorjem Mauriziem Škerličem in Baltazarjem. Foto: Eva Branc

IZOLA, ZAGREB> Na Znanstvenem pikniku v Zagrebu, dogodku, ki se iz leta v leto širi in pridobiva mednarodno razsežnost, so se letos na 130 stojnicah predstavljale ekipe iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Približno 50.000 obiskovalcev dogodka si je v treh dneh lahko ogledalo tudi izdelke izolskih dijakov zadnjega letnika informatike Nine Hot, Sebastijana Peruška in Mihaela Špeha, ki so nastajali med šolskim letom ali v sklopu zaključnega izpita.

Srednješolci so predstavili Akvarij PC, štirinožnega robota Spider Coppo, Coppo Car in interaktivno tablo. Slednja velja za odličen pripomoček za učitelje pri pouku. Ker v Sloveniji izdelka še nimamo, bi bil lahko tudi tržno zanimiv.

“Kot srednja šola delamo ogromno projektov, kar je sicer redko,” pravi mentor izolskih srednješolcev, Maurizio Škerlič, ki meni, da si tovrstno prakso lahko privoščijo, ker delajo z manjšimi skupinami učencev. “Pomembno je, da otroci vidijo, kaj se dogaja po svetu ter da je lahko učenje tudi praktično in zabavno,” dodaja učitelj.

Letos spomladi so dijaki akvarij, robota in avtomobil predstavili tudi na sejmu v Trstu, Peruško pa je projekt Spider Coppo uspešno predstavljal tudi na 2. Arduino dnevu, ki je julija potekal v centru za razvoj Inkubator Podbreznik v Novem mestu.

EVA BRANC


Najbolj brano