Mladi športnik bo lahko nadaljeval kariero

17-letnik iz Istre, aktivni športnik s hudo poškodovano križno vezjo v kolenu, je bil v sredo tretji poškodovanec v Sloveniji in prvi v izolski bolnišnici (SBI), operiran po novi metodi. Gre za operacijo z minimalnim rezom, ko na nov način zašijejo križno vez tako, da jo povsem ohranijo. Zato bo še naprej lahko športnik. SBI je druga bolnišnici v državi, ki je uvedla to metodo, vse bolj razširjeno v Evropi. Zanjo se je kirurg Gregor Ravnikar dodatno usposabljal v Švici, kjer so jo tudi izumili.

Gregor Ravnikar: “Med operacijo ne priteče niti 
kaplja krvi, pri dosedanji metodi pa je prisotna 
tudi krvavitev. Okrevanje je vsaj dva meseca 
hitrejše kot po stari metodi.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Gregor Ravnikar: “Med operacijo ne priteče niti kaplja krvi, pri dosedanji metodi pa je prisotna tudi krvavitev. Okrevanje je vsaj dva meseca hitrejše kot po stari metodi.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Mladega bolnika so včeraj odpustili domov. Pet dni bo nosil mavec, nato sledi razgibavanje, z berglami bo hodil dva do tri tedne, nato bo spet normalno živel in športno aktiven.

Čeprav je operacija draga, se je vodstvo SBI odločilo iz lastnega denarja plačati poskusne tri takšne posege. Upa namreč - enako kot ljubljanska travmatološka klinika - da bodo ta poseg kot priložnost zaznale zdravstvene zavarovalnice, pa tudi ZZZS, saj metoda ohrani prejšnjo kakovost življenja in v celoti križno vez v delovanju. Omogoči normalno gibanje in za več kot polovico skrajša čas okrevanja in z njim dolžino bolniškega staleža,

Vez v celoti ohranijo

Poškodovano vez rekonstruirajo, na poseben način zašijejo in ohranijo kolensko križno vez. To pa je novo upanje za mlade, kjer so zaradi aktivnega ukvarjanja s športi (smučanje, košarka, nogomet, rokomet ...) raztrganine vezi zelo pogoste. Upanje po ohranitvi kakovostnega življenja in gibljivosti metoda zbuja tudi pri ljudeh srednjih in zrelih let, ki se aktivno rekreirajo zaradi ohranjanja zdravja.

Doslej razširjena operacija križne vezi pa tega organa ne ohrani, temveč gre za metodo rekonstrukcije. Kirurg Gregor Ravnikar iz SBI pojasnjuje: “Po stari metodi vez naredimo na novo tako, da del mišice presadimo z drugega dela na nogi, a na mestu odvzema se nato pojavljajo bolečine, zaradi manjkajoče vezi so omejeni gibljivost in izvajanje nekaterih gibov. Zato tudi ni več možno intenzivno ukvarjanje z nekaterimi športi. Operirani ostane delni invalid.”

Tudi pri stroških je pomemben podatek, da je operirani po novi metodi veliko prej sposoben za delo - v pisarno se lahko vrne po treh tednih (po stari metodi po štirih mesecih). Za kolesarjenj je sposoben po šestih tednih (po stari metodi po štirih mesecih), za tek po dobrih dveh mesecih (po stari metodi operirani intenzivno teči ne more več).

Nova operacija stane 4500 evrov. Če bi jo zavarovalnice zajele v program, bi doplačilo bolnika znašalo 2500 evrov. Za doplačila se zlasti v Nemčiji, Švici, na Nizozemskem bolniki že odločajo. Nemške zavarovalnice so to operacijo že zajele v ponudbo. Po svetu so tako že operirali 1700 bolnikov. Slovenska ZZZS je s to metodo že seznanjena.

Doslej so po svetu na ta način operirali 1700 bolnikov. Operacija je nujna do tri tedne po poškodbi, ko je rekonstrukcija raztrganine še možna. V metodi vidi SBI možnost širitve ponudbe, čeprav zdravstvena zavarovalnica ZZZS te storitve (še) ne plačuje. Zanjo pa se zanimajo zavarovalnice, ki nudijo zavarovanja športnikom.

V Sloveniji za Ljubljano le Izola

Za to metodo sta se kirurga, izolski Gregor Ravnikar in Marko Macura z ljubljanske travmatološke klinike kliničnega centra, usposabljala v Švici (tam so to metodo izumili), nato še v Nemčiji. Prvi dve operaciji pri nas je pred tednom pri mladih fantih v Ljubljani opravil Macura v sodelovanju z nemškim specialistom iz travmatološke klinike v Tübingenu, kjer je operacije del dejavnosti. Tretjo operacijo v državi sta v sredo Ravnikar in Macura v SBI opravila skupaj, saj sta oba specializirana za športne poškodbe.

Macura je specialist za kolensko kirurgijo. Poudarja, da je popravilo kolenske križne vezi veliko odkritje in izvedljivo šele zdaj, ko je znanost odkrila dovolj kakovosten material za tak poseg. “Med rekonstrukcijo vezi vanjo vstavimo implant - posebne vrste vzmet, skozi vijak, ki drži križno vez, da se ta lahko zaraste. To je zelo pomembno za ohranitev normalne gibljivosti pri športnikih, zato smo tudi v Ljubljani operirali mlada športnika, ki bosta po rehabilitaciji še naprej aktivna.”

Ravnikar omenja, da ta vrsta operacije sicer ni vselej možna, kar pa lahko ugotovijo šele med posegom, saj je vse odvisno od stopnje okvare vezi. “Če je vez povsem razcefrana, je nujna operacija s presaditvijo vezi z območja stegna. Vse to bolniku že prej pojasnimo. Če je vez mogoče rekonstruirati, jo zašijemo po novi metodi z vstavitvijo posebne vzmeti. Poseg ni možen brez magnetne resonance, kar je v SBI pri roki, prav tako ne sme od poškodbe miniti več kot tri tedne. Ukrepati je torej treba hitro, opraviti MR slikanja in preiskave. Gre za posebno operativno tehniko in opremo, saj operacija poteka s pomočjo optičnih vlaken in kamere izven kolena, postopek opravimo s pomočjo ekrana ... Tudi naš operiranec je aktiven športnik, kar bo lahko tudi ostal. Direktor Radivoj Nardin je odobril nakup treh posebnih setov za te operacije in upamo, da bo ta metoda deležna zanimanja, da bi jo lahko vpeljali v SBI, četudi z doplačilom. Doplačilo je veliko cenejše od konca kariere ...”

Slovensko zdravstveno zavarovalništvo se za to metodo sicer že zanima, zatro obstaja upanje, da bi jo zajeli v dodatno zdravstveno zavarovanje kot v Nemčiji.

Vrsta prednosti

Pri ljudeh, ki imajo poškodovano križno vez in ne gredo na operacijo, je kakovost življenja vse slabša. Ta poškodba povzroča težave in bolečine pri hoji po stopnicah navzdol, bolečine ob nizkih počepih, bolečine in težave pri sedanju na WC školjko, bolečine med gibi za hitro spremembo smeri. Tudi od smučanja in teka se je treba posloviti. Težave blaži kakovostna fizioterapija, ki pa jo mora poškodovani športnik dobivati dvakrat na dan; to počnejo poklicni ameriški košarkaši, da ne izgubijo sezone zaradi okrevanja po operaciji.

Po doslej uveljavljenem načinu operacije je kakovost življenja ljudi slabša, saj ostajajo bolečine na mestih, kjer vez odzvamejo, da jo presadijo na koleno. Tako na predelu stegna, kjer odvzamejo vez mišice upogibalke, izvajanje nekaterih gibov ni več možno; če odvzamejo srednjo vez pod pogačico, tod ostane boleče območje; če pa odvzamejo del štiri glave stegenske mišice, je nato ta del manj gibljiv.

“Največja prednost nove metoda je, da povsem rekonstruiramo (nazaj zašijemo) križno vez. To je doslej veljalo za nemogoče, saj je tako sestavljena, da se napetost v njej spreminja in se prav zato ne zarase tako, da bi spet normalno delovala,” opisuje Ravnikar. Švicarji pa so odkrili ta način šivanja vezi. Ravnikar pojasnjuje: “Vez okrepimo z zelo močnim šivom s pomočjo posebnega materiala in v obliki vzmeti, ki jo vpeljemo s pomočjo posebnega vijaka. Vijak ostane v kolenu, da se vez zarase, čez leto ga odstranimo. Le tako ostane koleno v stanju in funkciji, kot je bilo pred poškodbo vezi.”

Ker je poseg treba opraviti v treh tednih od poškodbe, Ravnikar v tem vidi priložnost za razširitev dejavnosti SBI; s temi poškodbami se ukvarjajo travmatologi, ne ortopedi. “Imamo opremo (magnet za diagnosticiranje, dovolj hitro lahko priskrbimo operacijsko dvorano), znanje in ekipe.”

Operacija poteka pod lokalno ali splošno anestezijo. Med operacijo ne priteče niti kaplja krvi, pri stari metodi je prisotna tudi krvavitev. Okrevanje pa je vsaj dva meseca hitrejše.

“Vesel sem, da bom lahko še športnik”

Tako nam je po operaciji zagotovil 17-letnik (ime v uredništvu), operiran v SBI. Z mamo sta bila srečna, da jima je kirurg Ravnikar ponudil to možnost. Fant ima veliko načrtov v športu in je vesel, da bo njegovo koleno še naprej povsem gibljivo. Mama je hvaležna kirurgu in SBI, da njegova razcefrana križna vez, posledica športne aktivnosti, po tej operaciji ne bo prekrižala načrtov za prihodnost in da fant zaradi kolena ne bo delni invalid.

JASNA ARKO


Najbolj brano