Mladi so zasedli Inde

Zapuščena tovarna Inde je z včerajšnjim dnem postala prizorišče novega družbenega gibanja, imenovanega Ustvarjalna platforma Inde - U.P.I. Inde. Mladi Koprčani so namreč pred štirimi meseci na lastno pest zasedli oziroma zaskvotali del tovarne in prostor očistili. Inde se sicer prodaja, saj je del stečajne mase propadlega Kraškega zidarja in Konstruktor investa.

Včeraj je mladina uradno odprla prostor zasedenega Indeja in vanj povabila vse, ki želijo prosti čas osmisliti z ustvarjanjem. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Včeraj je mladina uradno odprla prostor zasedenega Indeja in vanj povabila vse, ki želijo prosti čas osmisliti z ustvarjanjem. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Skvoterji so Inde zasedli 5. oktobra lani. Sprva je z delom začelo nekaj posameznikov, vsak dan pa so prihajali novi ljudje. Na koncu je moči združilo približno 60 ljudi, ki so z lopatami odstranjevali smeti, steklo, opeke in beton, tudi zavržene narkomanske igle, ki so jih odvrgli v primerne zabojnike. Nastal je prostor, ki jim je v dneh, ko so ostali brez kluba MKC, edino zatočišče.

Inde iz dražbe v dražbo stane manj

Polovica nekdanje tovarne Inde je v lasti Kraškega zidarja v stečaju, druga polovica pa prav tako propadlega Konstruktor Investa. Ko je delež Kraškega zidarja nazadnje septembra lani prodajala na dražbi, je stečajna upraviteljica Simona Goriup pričakovala najmanj 1,54 milijona evrov, za prodajo celotnega kompleksa pa so pričakovali nekaj več kot tri milijone evrov. Objekt bodo znova poskušali prodati.

Simona Goriup je potrdila, da so jo mladi iz U.P.I. Inde o zasedbi pred dnevi obvestili prek elektronske pošte. O tem, kaj bo storila, za zdaj še ne more govoriti: “Zadeva je neobičajna, prvič se bom srečala s takšnim dejanjem. Z drugim stečajnim upraviteljem se bova morala srečati in premisliti, kaj narediti.”

Inde kot nadomestek za MKC?

O zasedbi Indeja so z mestne občine Koper za Primorske novice povedali, da o tem uradno niso seznanjeni.

Njihove pristojne službe naj bi se s stečajnima upraviteljema Indeja že pogovarjale o tem, kako urediti to območje. Verjamejo pa, da v prihodnje ne bo več potrebe po druženju v Indeju, saj je župan Popovič mladim “zagotovil podporo in ohranitev prostorov na Gregorčičevi 4 (MKC) ter jim za potrebe njihovih aktivnosti v uporabo ponudil tudi prostore nekdanjega Yes puba v dvorani Bonifika.”

Franc Mahne, predsednik krajevne skupnosti Olmo, meni, da bi mladi morali imeti soglasje lastnika prostorov. Obenem pa dodaja: “Če se bodo tam družili brez zlorab alkohola in mamil, potem njihovo dejanje podpiramo. Celo pohvalno je, da se bo mladina nekje družila. In če jim družba tega ne more omogočiti, naj sami poskrbijo zase.”

Danes bo v Indeju ob 18. uri predstavitev nove številke Časopisa za kritiko znanosti, ob 20. uri glasbeni nastop afriških tolkal Moribbayassa in koncert Campo Krizi. Jutri prirejajo fotografsko razstavo - odprli jo bodo ob 18. uri, sledil bo glasbeni nastop skupine Jesusonecstasy in jam session. V nedeljo bo ob 16.30 prva javna skupščina, sledil bo free shop in veganska večerja.

So del rešitve, ne problema

K odločitvi, da se podajo v Inde, je v pomanjkanju legalnih prostorov za druženje resda prispeval tudi vse slabši odnos z Markom Brecljem, predsednikom Društva prijateljev zmernega napredka, ki mu je občina prostor v Gregorčičevi ulici 4 dala v upravljanje. MKC je prazen že dober teden. Brecelj je občini na zahtevo koprskega župana predal ključe in zapustil prostor.

Skvotanje Indeja pa je, kot so poudarili na tiskovni konferenci, del odločitve, da postanejo del rešitve, ne problema. Večinoma brezposelni mladi ljudje pravijo, da v Istri že predolgo manjkajo skupni avtonomni neprofitni nekomercialni prostori. “Le-ti so nujno potrebni, saj delujejo kot stičišče vsem nam, katerim se upira profitizacija in komercializacija kulture in družbe. Ker je takih prostorov na Obali daleč premalo, smo si novega ustvarili sami,” so zapisali v manifestu.

V načrtu imajo neprofitno druženje, prosto ustvarjalno izražanje, ustvarjanje, izmenjavo idej in praks, koncerte in razstave. Imajo tudi drvarnico, urejajo zaodrje za izvajalce, sanitarije delujejo, imajo tudi rezervoar za vodo in agregat. “Želimo si, da bi lahko uporabljali ta prostor toliko časa, dokler se bo dalo, dokler ga ne bodo prodali,” so včeraj še povedali o svojih pričakovanjih.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano