Mladen Rudonja bo po novem avtomehanik v Komunali Koper

Odkar je direktorski stol v Komunali Koper zasedel Gašpar Gašpar Mišič, so se v tem javnem podjetju kadrovsko okrepili. Na seznam novo zaposlenih se je ta teden prebil tudi Mladen Rudonja, nekdanji nogometni reprezentant in športni menedžer, med drugim znan iz sodne zgodbe o parcelah v Valdoltri in zastopnik nepremičninskega mogotca Milana Mandarića v nesojenem projektu Toncity.

Mladen Rudonja  Foto: Danijel Cek
Mladen Rudonja  Foto: Danijel Cek

KOPER > Mladenu Rudonji, med drugim strelcu odločilnega zadetka za uvrstitev Slovenije na svetovno prvenstvo leta 2002, so v Komunali Koper priskrbeli delovno mesto avtomehanika. Pojasnjujejo, da izpolnjuje pogoje za upravljanje osebnih in tovornih vozil.

Zaposlili so ga za tri mesece, razporejen je v 4. plačilni razred, njegova osnovna plača pa znaša 862,38 evra. Ker gre za zaposlitev za krajše obdobje, jim skladno z zakonom razpisa za zasedbo tega delovnega mesta ni bilo treba objaviti.

Rudonja v sektorju avtopark

“Za zaposlitev smo se odločili zaradi povečanih potreb dela na področju avtoparka, kjer se pripravljajo številne posodobitve delovnih procesov in optimizacije prevoznih poti, ki to službo dodatno obremenjujejo. Za celoten avtopark Komunale Koper, ki obsega več kot 80 vozil, je do danes skrbel le en zaposleni. Vsa vozila je treba redno vzdrževati, tehnično pregledati in jih usposobiti za prihajajočo sezono, ko se pričakuje, kot vsako leto, povečana obremenitev in obseg del,” Vojko Rotar iz koprske Komunale niza razloge za Rudonjevo zaposlitev.

Seznama zanimivih zaposlitev v Komunali Koper pa s tem še ni konec. Konec januarja se je tamkajšnjemu kolektivu pridružila tudi Tjaša Škerlič, občinska svetnica iz vrst Slovenija za vedno in zakonska sopotnica Dejana Škerliča, ki je pred časom dobil službo v svetovalni ekipi koprskega župana Borisa Popoviča.

Mladen Rudonja je glavni igralec v zgodbi o zamenjavi dveh zasebnih parcel v Kopru za osem občinskih nad Valdoltro, zaradi katerih je koprsko tožilstvo koprskega župana Borisa Popoviča in predstojnika urada za okolje in prostor Georgija Bangieva obtožila zlorabe položaja in oškodovanja občinske blagajne za skoraj 200.000 evrov. Rudonja je na sojenju zatrjeval, da Popovič in Bangiev s poslom nimata nič in da so so ga v zgodbo zvlekli sosedje iz Kopra, ki niso imel denarja, da bi doplačali razliko v vrednosti parcel. Iz čiste dobrote naj bi torej Rudonja pomagal sosedom, s katerimi sicer ni bil v dobrih odnosih, tako da jim je, še preden so postali lastniki parcel v Valdoltri, te parcele odkupil po 120 evrov za kvadratni meter in jih nato prodal podjetju Ediling po ceni 140 evrov za kvadratni meter. Pri tem je kar lepo zaslužil. DC

Cenejša od zunanjih izvajalcev

Tjašo Škerlič, ki je bila ena ključnih oseb v Popovičevem volilnem štabu, so v Komunali zaposlili za šest mesecev, in sicer na podlagi javnega razpisa. “Skrbi za področje kontrolinga ter optimizacije delovnih in poslovnih procesov. Za začasno zaposlitev skrbnika teh področij smo se odločili po prejemu ponudb zunanjih izvajalcev, ki bi družbo stali bistveno več kot začasna zaposlitev,” Rotar utemeljuje nujnost njene zaposlitve.

Ob tovrstnih zaposlitvah je slišati kar nekaj namigov, kako so ključno vlogo igrale prijateljske vezi. Govoric in zlonamernih očitkov ne želimo komentirati, odgovarjajo v Komunali Koper. Zagotavljajo, da ob zaposlitvi ocenjujejo izključno strokovnost in reference, njihovo delo pa da je transparentno.

Nekateri so predolgo živeli v coni udobja in se obnašali kot lastniki delovnih mest ter Komunalo Koper izkoriščali kot neko varno zavetišče za lastne osebne koristi, meni v.d. direktorja Gašpar Gašpar Mišič. “Tem je z mojim prihodom odklenkalo, kar kažejo tudi dobri rezultati. Poslovni in delovni procesi se pospešeno izboljšujejo, prav tako vzdušje v kolektivu, zadovoljstvo občanov pa iz dneva v dan narašča,” še ocenjuje.

Letos z milijonskim dobičkom

Sicer pa so nove zaposlitve v koprski Komunali zanimale tudi koprsko občinsko svetnico Olgo Franca (SLS), ki je na seji lani decembra postavila kar nekaj svetniških vprašanj na to temo. Med drugim terja podatke o gibanju števila zaposlenih po delovnih mestih za leto 2013 in 2014. Zahteva pa tudi seznam novih zaposlitev v preteklem letu z natančno navedbo razloga zaposlitve, delovnega mesta oziroma področja dela, obdobja zaposlitve in načina kadrovanja.

Ob koncu leta 2013 je bilo v Komunali Koper 216 zaposlenih, ob koncu leta 2014 pa 221. Rotar navaja, da vse zaposlitve opravijo v skladu s kadrovskim in poslovnim načrtom. Del zaposlitev v letu 2014 je bil nadomestne narave, zlasti zaradi odhoda v pokoj oziroma porodniškega dopusta, del pa zaradi znatno povečanega obsega del. Sem sodi odprtje Zbirnega centra Srmin in pospešeno doseganje ciljev, ki jih narekujejo okoljske uredbe in direktive.

“Vse skupaj se bo poznalo tudi v izboljšanem poslovnem rezultatu. Po dolgih letih bomo poslovali z dobičkom, ki bo presegel milijon evrov. Del dobička bomo v pretežni meri namenili pokritju izgub iz preteklih let, del pa naložbam, ki bodo omogočile še bolj sodobno, racionalno in kakovostno opravljene storitev javnega servisa,” napoveduje Rotar.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano