Mlada košuta je v mukah poginila ujeta v žičnati ograji

Lovec iz Buzeta je v nedeljo popoldne nedaleč od mejnega prehoda Slum/Rakitovec našel mlado košuto, ki se je zapletla v žičnato ograjo. Žival, ki je ležala v mlaki krvi, je še kazala znake življenja, do včeraj, ko so jo slovenski lovci izvlekli iz žice, pa je podlegla poškodbam.

Mlademu košutinemu teletu včeraj ni bilo več pomoči. Foto: Vir: Glas Istre
Mlademu košutinemu teletu včeraj ni bilo več pomoči. Foto: Vir: Glas Istre

RAKITOVEC > Lovec iz Buzeta, ki je prvi opazil ujeto žival, je obvestil glavnega lovca na tem območju Dinka Graha iz Lovskega društva Mirna, ta pa je, ker gre za državno mejo, poklical policijsko postajo v Buzetu, poroča Glas Istre.

Ko so na kraj prispeli policisti iz Buzeta, so ugotovili, da se žica nahaja na slovenski strani, zato je za odstranitev divjadi pristojna slovenska stran. Iz centra za obveščanje so nato poklicali Valterja Andrejašiča, predsednika lovske družine Kojnik-Podgorje, ki je pristojna za območje Rakitovca.

“Šlo je za enoletno košutino tele. Kadaver so naši lovci včeraj popoldne po zapletenem in več ur trajajočem postopku uspeli odstraniti. Odpeljali so ga v hladilnico, danes pa ga je že prevzel higienik, ki ga je odpeljal na uničenje,” je pojasnil Andrejašič. Dostop do nesrečne mlade košute je bil namreč možen le s hrvaške strani, odstranitev poginule živali pa je bila še dodatno otežena zaradi prepovedi rezanja žičnate ograje.

To je bil po Andrejašičevih podatkih prvi primer v žico ujete divjadi pri nas. Predsednik Lovske zveze Koper Fabio Steffe je dodal, da je nesreči v tem primeru najverjetneje botrovala neizkušenost mladega košutinega teleta, saj da divjad sicer dobro zaznava in prepoznava nevarnost, ki ji preti v okolju in ne teka brezglavo naokoli. “To se pa zgodi, ko se žival preplaši in pogosto je razlog za to vse večja prisotnost ljudi v naših gostovih - pohodnikov, nabiralcev gob, tartufov ...” meni Steffe.

Spletno uredništvo


Najbolj brano