Mišičeve nakupe bo preučilo računsko sodišče

“Bojim se, da bom morala odpovedati naročnino na 'Komunalne novice',” je napovedala Olga Franca na seji občinskega sveta v četrtek, kjer so svetniki poslušali argumente, zakaj je Komunala Koper kupila delež v Primorskih novicah. Prepričana je, da gre v ozadju za prevzem oblasti nad uredniško politiko v tem mediju.

Računsko sodišče se bo kmalu izjasnilo, ali je vse v redu s 
poslovno odločitvijo Komunale Koper za nakup deleža   v 
Primorskih novicah. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Računsko sodišče se bo kmalu izjasnilo, ali je vse v redu s poslovno odločitvijo Komunale Koper za nakup deleža v Primorskih novicah. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Kako naj si sicer razlagam, da bi si lahko Komunala vložek v nakup deleža poplačala predvidoma čez 56 let, saj ima to časopisno podjetje po lanskih podatkih le 30.000 evrov dobička,” je še opozorila Olga Franca (SLS).

Koprski opozicijski svetniki so precej časa namenili komentarjem in vprašanjem o nedavnih poslovnih potezah v Komunali Koper, ki si je poleg 16,9 odstotkov Primorskih novic zaželela še večinski delež v Adriafinu (ta obvladuje Vinakoper).

Komunala se ukvarja s kupovanjem kapitalskih deležev v podjetjih, zanemarja pa svojo osnovno dejavnost, so si enotni. Samostojni svetnik Aleš Bržan bi, denimo, rad videl zapisnik nadzornega sveta Komunale, na katerem so odločali o teh nakupih.

Vinakoper ni le polnilnica tekočin

Njihovih očitkov pa, pričakovano, ne deli prvi mož koprske Komunale Gašpar Gašpar Mišič, ki se je svetnike trudil prepričati v koristnost naložb. Pravi, da so v strokovnih službah temeljito pregledali informacije o poslovanju obeh družb. Nakup Primorskih novic zanj predstavlja “zasledovanje javnega interesa”. Pravo premoženje je, če si pravočasno pri viru informacij, je prepričan Mišič. Zagotavlja, da je njihovo vodilo zagotoviti neodvisnost medija, a obenem napoveduje, da bi lahko Komunala v prihodnje kupila še kakšen delež v tem časopisu: “Seveda, če ga bo kdo prodajal in če bomo ocenili, da smo sposobni kupiti še kakšen odstotek.” Zanika, da bodo vplivali na uredniško politiko v mediju in dodaja, da morajo biti novinarji svobodni.

O Vinakopru pa pravi, da je močan element tukajšnje identitete in ne zgolj “polnilnica nekih tekočin.” Sprašuje se, zakaj lastniki Vinakopra niso naredili ničesar, da bi podjetje bolje poslovalo. “Za Luko morda še razumem, ker se pač ukvarja z logistično dejavnostjo, Adriafin pa bi vendarle moral biti boljši lastnik,” ocenjuje Mišič.

Pucer: “Name so zelo pritiskali”

Pritegnil mu je Nevio Pucer, direktor Vinakopra in svetnik županove KJN. Svetniškim kolegom je priznal, da je tudi sam nekoliko sodeloval pri nameri za odkup deleža v vinskem podjetju. Seznanil jih je, kako se je zadnji dve leti z vsemi močmi boril proti politiki in različnim interesnim skupinam. “Name so zelo pritiskali, saj sem se upiral zamisli, da bi v podjetju ustoličili prokurista. Nalašč so mi kmalu zatem poslali revizijo v podjetje, ki je pregledovala poslovanje v zadnjih petih letih. Revizorji so nato ugotovili, da je Vinakoper eno najbolje urejenih podjetij v državi,” Pucer niza težave, s katerimi se sooča.

Prepričan je, da Vinakopra ne bi več bilo, če bi obupal. “Vesel sem, da se je lokalna skupnost vključila v reševanje podjetja. Prav je, da čuvamo zgodbo, ki smo jo gradili dvajset let,” še poziva svetnike. Z njim se strinja tudi Patrik Peroša (Oljka). “Za Istro bo res sramota, če bo Vinakoper kupil nekdo od drugod. Podpiram vsako pobudo, s katero lahko zaščitimo tukajšnje gospodarstvo,” je odločen.

Privarčevan denar naj se vrne občanom

Svetniške skupine SMC pa argumenti o javnem interesu niso prepričali: “Z nobenim deležem Komunala ni in ne bo pridobila upravljavske pravice. Prepričani smo, da kljub dobri nameri ni naloga in poslovni interes javnega komunalnega podjetja, da vstopa v kapitalske naložbe drugih podjetij, ki z osnovno dejavnostjo niso povezane,”. Pričakujejo, da bo Komunala del denarja, ki je bil privarčevan s skrbnim poslovanjem, vrnila občanom bodisi v obliki znižanja cen na položnicah ali kot dobropis.

“Informacija o izvršenih dejstvih je v posmeh svetnikom,” je kritična Maja Tašner Vatovec (Združena levica). Prepričana je, da se bo prav zaradi teh nakupov občina zopet zadolžila, v proračunu pa bo še manj denarja za nujnejše naložbe. Polka Bošković pa Mišiča sprašuje, ali so razmislili, da bi dobiček iz poslovanja vrnili v občinski proračun, ki “diha na škrge”.

Računsko sodišče kmalu o nakupih Komunale

Na računskem sodišču se bodo opredelili do poslovne odločitve Komunale Koper, ki je pred kratkim kupila delež v Primorskih novicah, podobno namero pa ima tudi z Adriafinom, ki je večinski lastnik Vinakopra.

Na računskem sodišču ugotavljajo, da je kupovanje kapitalskih deležev v podjetjih vse pogostejša praksa v številnih slovenskih občinah in družbah, ki so jih ustanovile lokalne skupnosti. Še svež je primer iz Kopra, kjer so takšne poteze povlekli v Komunali. Na računskem sodišču bodo kmalu oblikovali stališče, v katerem se bodo opredelili do ustreznosti tovrstnih ravnanj. V to tematiko so med drugim zagrizli, ker so jo zaznali pri revidiranju lokalnih skupnosti. Napovedujejo, da bo njihovo stališče predstavljalo vrednostno izhodišče občinam kot tudi zakonodajalcu pri morebitnih spremembah zakonodaje. Nazadnje jih je pred dnevi za mnenje prosila koprska občinska svetnica Olga Franca (SLS). Zanima jo, ali lahko Komunala Koper brez soglasja mestnega sveta kupuje deleže v drugih podjetjih.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano