Mišič: “Vplivneži naj me ne kličejo za usluge”

“Enaintrideset let sem čakal na prost komunalni privez. Aprila leta 1983 sem oddal vlogo za najem. Seveda sem zadovoljen, da sem končno dočakal ta trenutek, vendar me še kako moti, da so medtem nekaterim enostavno dovolili preskočiti vrsto,” pravi Frančeškin Arnol iz Prad, najdlje čakajoči in eden od stotih srečnežev z dolgega seznama, ki jim bo Komunala Koper v prihodnjih tednih dodelila privez v mestnem mandraču oziroma v ustju Badaševice.

V koprskem mandraču prosti privezi poslej ne bodo več samevali  Foto: Jaka Jeraša
V koprskem mandraču prosti privezi poslej ne bodo več samevali  Foto: Jaka Jeraša

KOPER > Te dni so se lotili prerazporejanja plovil po tipu in velikosti, s čimer bodo poskrbeli za bolj urejen videz mandrača in večjo varnost. Iz logističnih razlogov bosta jadrnicam namenjena zunanja plavajoča pomola, na sredinskem delu bodo mesto dobila plovila s kabino, manjša plovila pa bodo umestili v notranji del mandrača.

Hkrati pa v Komunali Koper preverjajo in pridobivajo še zadnje podatke o novih najemnikih. Z njimi – teh je približno sto – bodo v začetku septembra sklenili nove najemne pogodbe za dobo treh let, z možnostjo predčasne odpovedi pogodbe v primeru morebitne spremembe odloka o občinskih pristaniščih.

V Komunali Koper upravljajo s 564 priveznimi mesti v petih občinskih manbdračih, 55 privezov pa je namenjenih ribičem. Sklenjenih imajo 462 najemnih pogodb, kar 600 prosilcev pa še vedno čaka na prosto mesto. Še pred kakšnim letom so imeli na mizi 2000 vlog prosilcev iz vse Slovenije.

Pri dodelitvi priveza v najem bodo poleg pogoja o vsaj petih letih stalnega bivanja v koprski občini, upoštevali datum prispele vloge in velikost plovila. Spomnimo: za vsak mesec čakanja je moč dobiti dodatno točko, 100 točk pripišejo lastniku čolna, krajšega do štirih metrov, do 40 točk je upravičen lastnik največ šestmetrskega plovila, 25 točk pa dobi, kdor ima v lasti do osem metrov dolgo barko

Zdaj je že jasno, da je novi v.d. direktor Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič z dodelitvijo stotih komunalnih privezov le slab mesec pred volitvami poskrbel za všečno potezo.

Več mesecev smo namreč opazovali in opozarjali, da je prostih mest v občinskih mandračih več kot dovolj, na naša novinarska vprašanja, čemu jih vendar ne dajo v najem čakajočim, pa iz koprske občine in Komunale nikoli nismo dobili dovolj prepričljivega in konkretnega odgovora. Mišič se zdaj sklicuje na nejasnosti glede priprav na morebitno spremembo odloka, kar naj bi upočasnilo omenjene postopke.

Na naše vprašanje, kako se bo ubranil takšnih in drugačnih pritiskov pri tokratnem dodeljevanju prostih privezov, in koliko telefonskih klicev vplivnih “prijateljev od prijateljev” je že prejel, Mišič zagotavlja, da mu nihče ne more do živega: “Sem popolnoma neobremenjen. Vsem dam vedeti, naj me niti ne vprašajo za takšne usluge. Obljubil sem, da bodo priveze dobili tisti, ki nanje čakajo najdlje. Tako je tudi pošteno in pravilno. Nobenega prehitevanja ne bom dovolil.” Sicer pa so pred časom so podaljšali tudi pogodbe obstoječim najemnikom. Tu pa se začnejo zadeve nekoliko zapletati, saj Mišič opozarja, da je med njimi skoraj polovica primerov, ko obstoječi najemniki sploh niso lastniki plovil oziroma so le lastniki minimalnega deleža. “To pomeni, da dejanski uporabniki privezov niso tisti, s katerimi imamo sklenjene pogodbe. A tudi temu bomo kmalu naredili konec,” zagotavlja Mišič in napoveduje sistem nadzora in varovalk ter sankcioniranje kršiteljev. Je pa medtem tudi naročil pravno mnenje, ali res ne bi bilo moč privezov ob v ribiškem pomolu dodeliti tudi drugim čakajočim na seznamu oziroma tja premakniti vsaj upravna plovila različnih državnih služb.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano