Miran Ibrahimagić z grbom odličnosti na poti v Benetke

Med enim in drugim izletom, ki jih turistični vodnik Miran Ibrahimagić iz Portoroža vodi v Benetkah, je včeraj prejel priznanje Turističnega združenja Portorož - grb odličnosti v turizmu. Priznanje mu je podelil piranski župan Peter Bossman in s tem nagradil Ibrahimagićevo dolgoletno delo z gosti v domači občini in tujini.

Med enim in drugim izletom, ki jih turistični vodnik Miran 
Ibrahimagić iz Portoroža vodi v Benetkah, je včeraj prejel 
priznanje Turističnega združenja Portorož - grb odličnosti v 
turizmu.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Med enim in drugim izletom, ki jih turistični vodnik Miran Ibrahimagić iz Portoroža vodi v Benetkah, je včeraj prejel priznanje Turističnega združenja Portorož - grb odličnosti v turizmu.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > “Nagrada je prišla kot veliko presenečenje, jo pa z veseljem sprejemam. Turistični vodniki smo navajeni na svojo pomembno vlogo, a nas običajno nihče ne upošteva pri odločanju o stvareh, ki vplivajo na turizem. Pogosto smo spregledani, čeprav smo vodniki tisti, ki smo v neposrednem stiku z gosti in poskrbimo za to, da odnesejo s sabo lepe vtise o kraju,” pravi Miran Ibrahimagić, ki se je za nagrado zahvalil v imenu vseh turističnih vodnikov.

Zadovoljni z lepoto, manj s ponudbo

V teh dneh je skoraj vsak dan v Benetkah, kjer organizira izlete za skupine, ki se tja peljejo z ladjami iz Pirana in s Hrvaške. “Naša sezona se začenja že marca oziroma aprila, končuje pa se prvi teden v novembru. Zdaj imamo veliko gostov iz Nemčije, Švice in okoliških držav; pridejo s svojimi avtobusi, ostanejo štiri ali pet dni in se vozijo na izlete. Od 1. maja do konca septembra sem v Benetkah šest dni na teden,” opisuje svoje delo.

Od domačih zanimivosti pa si najraje ogledajo soline ali kako istrsko vasico, kjer poskusijo hrano in vino. “Ko pridejo prvič, so večinoma vsi presenečeni nad lepoto naših krajev. S hoteli so tudi zadovoljni. A večinoma pridejo le enkrat in se ne vračajo, ker destinacija ni dovolj zanimiva,” ugotavlja Ibrahimagić. Če odštejemo poletno kopalno sezono, v portoroške hotele prihajajo večinoma starejši gostje, ki pa v kraju nimajo kaj početi - mladi se lahko zabavajo, sploh ob koncih tedna, a lokala z glasbo za ples za starejše v Portorožu ni. Ostane jim le še kak sprehod, dodaja.

37 let v turizmu

Miran Ibrahimagič dela v turizmu že 37 let - začel je na recepcijah avtokampov in portoroških hotelov. Od leta 1983, ko je postal turistični vodnik, pa je sodeloval z različnimi agencijami, bil pa je tudi predstavnik britanskih in nemških agencij v Sloveniji. Leta 1990 je odprl lastno agencijo in organiziral izlete po Istri, nekdanji Jugoslaviji, pa tudi Kanadi iz ZDA, zdaj pa se je specializiral za Benetke, kamor vodi izlete za agencijo Top Line Portorož.

Ne pustiti se voditi

“Najpomembnejše znanje turističnih vodnikov je znanje tujih jezikov. Pri nas je zelo dobrodošla nemščina, čeprav opažam, da se je uči vse manj mladih. Na drugem mestu je italijanščina, Angležev je vse manj, nekaj je Američanov. Manj je tudi Rusov; z njimi ni enostavno delati, potrebujejo izkušenega vodnika, ki pozna njihov način razmišljanja. Z Rusi je težko, brez njih pa še težje, saj so dobri potrošniki,” svoje izkušnje opisuje Ibrahimagić, ki je tudi predavatelj in član komisije pri tečaju in opravljanju izpita za lokalne turistične vodnike za istrske občine.

Kam se pa sam odpravi na izlet ali počitnice? Se pri tem prepusti drugim turističnim vodnikom? “Najraje grem na toplo, tja, kjer še nisem bil. Všeč mi je Egipt, Kuba, Tajska ... Voditi pa se ne pustim; potovanje si organiziram sam - s pomočjo dobre knjige je to vedno mogoče narediti. V posameznih krajih pa je vseeno treba poiskati pomoč dobrega lokalnega vodnika, čeprav ga je težko najti.”

HELENA RACE


Najbolj brano