Okoljsko ministrstvo naj nakaže 19.000 evrov

Piranska občina in ministrstvo za kulturo sta pozvala ministrstvo za okolje, naj zagotovi denar za delovanje muzeja solinarstva. Muzej potrebuje dobrih 19.000 evrov, ki bi jih moralo na podlagi dogovora zagotoviti ministrstvo za okolje, a pravi, da jih v proračunu ni.

Muzej solinarstva bi morali odpreti 1. aprila, vendar je ostal 
zaprt, saj na okoljskem ministrstvu za leto 2015 niso uspeli 
zagotoviti proračunskega denarja za ta namen. Foto: Lea Kalc Furlanič
Muzej solinarstva bi morali odpreti 1. aprila, vendar je ostal zaprt, saj na okoljskem ministrstvu za leto 2015 niso uspeli zagotoviti proračunskega denarja za ta namen. Foto: Lea Kalc Furlanič

SEČOVLJE > Manj kot 20.000 evrov se mogoče komu zdi nizek znesek, a za delovanje muzeja solinarstva je nepogrešljiv, pravi Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja, ki bdi tudi nad zbirko v solinah. Da bo ministrstvo za okolje zagotavljalo denar za delovanje muzeja solinarstva, se je vlada zavezala leta 2011, ko je muzeju ukinila pravico do deleža od prodanih vstopnic v Krajinski park Sečoveljske soline in je prepovedala delo na solnem polju (ker za to nima koncesije). V zameno bi moralo okoljsko ministrstvo nakazati slabih 20.000 evrov. A letos tega ni storilo in pojasnilo, da denarja v proračunu žal nima.

Naj denar vendarle zagotovi, je ministrstvo danes pozvala piranska občina. “Delovanje solin je država skoraj onemogočila že z zaprtjem mostu do parka, zdaj pa želi z zaprtjem muzeja turistom odvzeti še razlog za obisk krajinskega parka,” so kritični v piranski občinski upravi.

Pošta s pozivom, naj plača dogovorjeni znesek, pa je na ministrstvo za okolje potovala tudi z ministrstva za kulturo. Tam poudarjajo, da so sami Pomorskemu muzeju denar nakazali, da s tem zneskom plačajo tudi stroške zaposlenega kustosa, želijo pa, da bi s kulturno dediščino odgovorno ravnali tudi drugi odgovorni za financiranje.

Muzej v solinarskih hiškah na Fontaniggah pa za zdaj ostaja zaprt.

HR


Najbolj brano