Ministrstvo za infrastrukturo: Predlog istrskih županov je smiseln

Predlog županov Kopra, Izole in Pirana za alternativno cestno traso na relaciji Koper-Dragonja je smiseln in ga je treba preučiti, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo. V ta namen bodo izdelali študijo upravičenosti predlagane rešitve in če se bo ta izkazala za primerno, bodo predlagali ustrezno dopolnitev državnega prostorskega načrta.

Župani Kopra, Izole in Pirana pa so pred dnevi pobudo za 
preučitev omenjene rešitve naslovili tudi na infrastrukturnega 
ministra Petra Gašperšiča.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Župani Kopra, Izole in Pirana pa so pred dnevi pobudo za preučitev omenjene rešitve naslovili tudi na infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER > Obalni župani so že julija ob predstavitvi predloga za uvedbo regionalnih vinjet in uvedbe izmeničnega enosmernega prometa na obalni cesti Koper-Izola javnost predstavili tudi predlog alternativne trase hitre ceste med Koprom in mejnim prehodom Dragonja.

Po predlogu, ki sta ga pripravila Livio Jakomin in Igor Zajc, bi namesto nadaljevanja hitre ceste proti Luciji in namesto zdaj načrtovane hitre ceste Koper-Dragonja izkoristili obstoječo hitro cesto do Izole, odkoder bi se nato usmerili pod Barede proti naselju Bandelj, kjer bi se priključili na obstoječo cesto do Dragonje. Odsek bi bil dolg 3,7 kilometra z 1,4 kilometra dolgim predorom.

Župani Kopra, Izole in Pirana pa so pred dnevi pobudo za preučitev omenjene rešitve naslovili tudi na infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča. Spomnili so ga, da se obalne občine že vrsto let soočajo s prometnimi težavami, ki jih povzroča neustrezna navezava hitre ceste na mejna prehoda s Hrvaško, ter izpostavili, da odprtje predora Markovec ni prispevalo k zmanjšanju prometnih zamaškov ne na cesti Šmarje-Dragonja kot tudi ne na relaciji Izola-Lucija-Sečovlje.

Na ministrstvu za infrastrukturo, kjer so bili s predlogom Jakomina in Zajca seznanjeni že julija, so pobudo obalnih občin prejeli danes, so navedli. "Menimo, da je predlog, ki ima podporo lokalnih skupnosti, zelo smiseln in racionalen in ga je treba preučiti," so dodali.

V ta namen bodo na ministrstvu izdelali študijo ekonomske in prometne upravičenosti predlagane rešitve, na podlagi tega pa bodo, če se bo predlog izkazal za primernega, predlagali ustrezno dopolnitev načrtovanega državnega prostorskega načrta trase Koper-Dragonja in prilagoditev ostalih prometnih ureditev na območju obalnih občin.

STA


Najbolj brano