Ministrstvo nima denarja za muzej

Muzej solinarstva, ki bi moral danes odpreti vrata in začeti novo sezono, ostaja zaprt. Ministrstvo za okolje in prostor v proračunu preprosto ni našlo denarja za delovanje zbirke. Gre za manj kot 20.000 evrov.

Muzej solinarstva, ki bi moral danes odpreti vrata in začeti 
novo sezono, ostaja zaprt. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Muzej solinarstva, ki bi moral danes odpreti vrata in začeti novo sezono, ostaja zaprt. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SEČOVLJE > Pred dvema dnevoma je direktor Pomorskega muzeja Franco Juri še upal, da bo ministrstvo za okolje in prostor vendarle našlo denar, ki bi ga moralo nakazati za delovanje in vzdrževanje solinarske zbirke. Po odgovoru ministrice Irene Majcen pa je obupan.

“Na ministrstvu za okolje in prostor za leto 2015 žal proračunskih sredstev za ta namen nismo uspeli zagotoviti,” je zapisala ministrica. Namesto da bi v muzeju solinarstva v starem delu solin na Fontaniggah danes odprli vrata in začeli sezono, se sprašujejo, kakšni so nameni takega sprenevedanja.

Ministrstvo se je k zagotavljanju denarja za delovanje muzeja zavezalo leta 2011, ko je bil sprejet načrt upravljanja Krajinskega parka Sečoveljske soline. Dogovor velja do leta 2021, a ministrstvo je kljub temu preprosto ugotovilo, da denarja nima. Pri tem pa niti ne gre za visok znesek - lani, na primer, je ministrstvo za delovanje muzeja solinarstva nakazalo 19.800 evrov. Ker brez tega zneska v muzeju nimajo denarja niti za plačilo sodelavcev, ki sprejemajo obiskovalce, bo zbirka za zdaj ostala zaprta.

Pomoč so muzeju sicer ponudili v Krajinskem parku Sečoveljske soline, a Juri je za zdaj ni sprejel; zbirke so namreč v pristojnosti Pomorskega muzeja, prijateljsko gesto parka pa bi si država lahko razlagala napačno - da muzej denarja niti ne potrebuje, pravi.

HR


Najbolj brano