Ministrstvo naj bi prihodnje leto pričelo z obnovo bivanjskih kapacitet za primorske študente

Ministrstvo za izobraževanje bo v letošnjem oz. prihodnjem letu pričelo obnavljati objekte, ki bodo namenjeni bivanjskim zmogljivostim na Primorskem in bodo financirani tudi z denarjem od dodatne koncesijske dajatve, so sporočili z ministrstva. V ŠOS so opozorili na bivanjsko problematiko študentov, zlasti na primorski univerzi.

Fotografija je simbolična. Foto: Schroeder
Fotografija je simbolična. Foto: Schroeder

LJUBLJANA > Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je namreč na ponedeljkovi novinarski konferenci opozorila na bivanjsko problematiko študentov, ki je posebej pereča na primorski univerzi. Ker denarja za izgradnjo dodatnih bivanjskih kapacitet ni, se v ŠOS sprašujejo, kam gre denar od dodatne koncesijske dajatve. Gre namreč za štiri milijone evrov letno, ki se prav v ta namen zberejo z dodatno koncesijsko dajatvijo iz naslova študentskega dela.

"Po veljavnem zakonu o dodatni koncesijski dajatvi od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela študentov in dijakov, se je polovica do 31. decembra 2009 zbranih sredstev namenila za financiranje izgradnje in prenove študentskih bivalnih zmogljivosti, druga polovica pa za sofinanciranje razširitve in posodobitve prostorskih pogojev in tehnološke opremljenosti univerz v Sloveniji," so pojasnili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Ker vsa zbrana sredstva do omenjenega datuma za izgradnjo in prenovo študentskih namestitvenih kapacitet še niso porabili, bo ministrstvo v letošnjem oziroma prihodnjem letu pričelo obnavljati objekte. Po navedbah ministrstva trenutno poteka izbor izvajalcev.

Od 1. januarja 2010 se sredstva, zbrana iz dodatne koncesijske dajatve, namenjajo le za odplačilo posojil, najetih za gradnjo in prenovo študentskih bivanjskih zmogljivosti ali razširitev in posodobitev prostorskih pogojev in tehnološke opremljenosti univerz, ki jih je ustanovila država, so še dodali na ministrstvu.

STA


Najbolj brano