Ministrstvo in Luka Koper o drugem tiru v torek?

Predstavniki ministrstva za infrastrukturo in Luke Koper, ki naj bi skušali umiriti strasti okoli vladnega predloga zakona o drugem tiru, se danes vendarle niso sešli na s strani ministrstva napovedanem sestanku. Na ministrstvu so predstavnike Luke Koper na sestanek povabili v torek.

 Vladni predlog zakona o drugem tiru je po mnenju Luke 
nesprejemljiv in po njihovem mnenju zavira razvoj koprskega 
pristanišča. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vladni predlog zakona o drugem tiru je po mnenju Luke nesprejemljiv in po njihovem mnenju zavira razvoj koprskega pristanišča. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA > Predstavniki infrastrukturnega ministrstva so se nameravali danes v Ljubljani sestati s predstavniki Luke Koper, a so jih o tem, kot so povedali v Luki Koper, obvestili šele zjutraj. Nato so jih ti na srečanje zgodaj popoldne povabili v Koper, saj danes tam zaseda nadzorni svet in bi pod točko razno lahko skupaj obravnavali predstavitev vladnega zakona.

Po četrtkovi seji vlade je minister Peter Gašperšič napovedal, da se bo na temo zakona o drugem tiru v Koper danes predvidoma odpravil državni sekretar Jure Leben, a so se nato na ministrstvu premislili in zvečer potrdili, da bo sestanek v Ljubljani. Danes so pojasnili, da sestanka ne bo, so pa Luki Koper, kot so še navedli, predlagali, da bi bil ta v torek.

Ministrstvo in Luka Koper sta se na različnih bregovih znašla zaradi predloga zakona o drugem tiru, ki ga je vlada potrdila in v DZ poslala v četrtek. Ta je po mnenju Luke nesprejemljiv in po njihovem mnenju zavira razvoj koprskega pristanišča.

V Luki med spornimi točkami predloga zakona vidijo vire za odplačevanje posojil, saj vlada predvideva tudi takso na pretovor v Luki Koper. V Luki so izračunali, da bi seštevek predvidene takse po blagovnih skupinah na podlagi podatkov o pretovoru za lani skupaj znašal 17,9 milijona evrov.

Sprejetje zakona bi za Luko Koper pomenilo, da ne bi mogla več vlagati v razvoj pristanišča skladno s potrebami in sprejeto strategijo oziroma da bi srednjeročno začela izgubljati konkurenčne prednosti glede na svoje tekmece v severnem Jadranu in širše, so opozorili.

STA


Najbolj brano