Ministrica v Izoli zagotovila, da ni nič zabetonirano

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je dopoldne mudila v Izoli, kjer je skupaj s sodelavci predstavila osnutek načrtovanih sprememb v organizaciji službe nujne medicinske pomoči. Veliko je bilo pomislekov o dejanski razbremenitvi zdravnikov. Ministrica sicer zagotavlja, da nič ni zabetonirano in da bodo pregledali vse pripombe.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je dopoldne 
mudila v Izoli, kjer je skupaj s sodelavci predstavila osnutek 
načrtovanih sprememb v organizaciji službe nujne medicinske pomoči. Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je dopoldne mudila v Izoli, kjer je skupaj s sodelavci predstavila osnutek načrtovanih sprememb v organizaciji službe nujne medicinske pomoči. Foto: STA

IZOLA > Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Piran Matjaž Krajnc vidi razkorak med obljubami ministrstva in tem, kar je opredeljeno v samem pravilniku o službi nujne medicinske pomoči glede razbremenitve družinskih zdravnikov, saj v pravilniku ostaja izvajanje nujne medicinske pomoči zdravnikov ob rednem delu. Kot je navedel, so prav z željo po razbremenitvi zdravnikov splošne medicine pred nekaj leti ustvarili obalno Centralno urgentno službo.

Podobno kritična je tudi strokovna vodja ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak, po čigar mnenju se bo zdaj to, kar so vzpostavili s centralno obalno urgentno službo, sesulo, specialisti družinske medicine pa bodo še bolj obremenjeni.

Kolar Celarčeva, ki bo popoldne osnutek pravilnika predstavila tudi v Šempetru pri Gorici, pa poudarja, da ne nameravajo rušiti tega, kar je dobro, pač pa ”da izboljšamo in nadgradimo tisto, kar vemo, da ne deluje prav in dovolj učinkovito”.

Kot je obljubila, bodo pregledali vse pripombe, ki pa morajo biti argumentirane in podkrepljene s številkami. ”Seveda nobena stvar ni zabetonirana,” je pojasnila ter dodala, da bodo tudi po sprejetju pravilnik še spreminjali in dograjevali na podlagi izkušenj in prvih rezultatov uvedbe dispečerske službe.

V Sloveniji bo poleg dveh dispečerskih centrov vzpostavljen še satelitski dispečerski center v Izoli, ki bo tudi integriran v celovit sistem, je napovedala.

Predstojnica oddelka za pediatrijo v izolski bolnišnici Irena Cetin Lovšin je sicer opozorila, da v novem izolskem urgentnem centru ni predvidena oskrba otrok. ”Direktor neprestano zatrjuje, da tega v gradnji ne bomo upoštevali zaradi tega, ker ministrstvo ne predvidi dodatnih financ,” je navedla ter ocenila, da danes od pristojnih ni dobila konkretnih zagotovil glede te problematike.

Ministrica je ob tem poudarila, da je specialnost pediatrije na primarnem nivoju velika primerjalna prednost slovenskega zdravstvenega sistema, ni pa želela dajati obljub. Do konca leta je treba namreč vzpostaviti urgentni center, ”kar pa ne pomeni, da se v prihodnosti ne bomo dogovarjali”.

STA


Najbolj brano