Milijon za objekt na meji, vasi v dolini pa še vedno brez vode

27 vaščanov Dolenjščine, skupine zaselkov pod Sočergo, si že dvajset let želi gradnjo vodovoda. “V tukajšnjih vaseh je 12 šoloobveznih otrok, ki imajo zgolj dostop do oporečne vode. Kot bi ti kraji obtičali nekje v preteklosti, pozabljeni od vseh,” je zgrožen Darjo Ugrin iz Maršičev.

Božo in Marija Fantinič iz Šekov se spominjata časov, ko so 
z delovno akcijo kar sami zgradili vaški vodovod.   Foto: Nataša Hlaj
Božo in Marija Fantinič iz Šekov se spominjata časov, ko so z delovno akcijo kar sami zgradili vaški vodovod.  Foto: Nataša Hlaj

SOČERGA > Zavod za zdravstveno varstvo Koper je pred tremi leti analiziral vodo v enem od vaških zajetij na območju spodnje Sočerge in ugotovil, da bi lahko bilo njeno pitje zdravju škodljivo. Darjo Ugrin pravi, da že dvajset let opozarjajo na to problematiko, posluha za njihove težave pa ni od nikoder. “Po pitno vodo moram v Oliko, kjer je javna izlivka in si vodo natočim v plastične posode. Za druge namene v hiši pa uporabljam vodo iz lastnega rezervoarja,” pove.

V Šekih kar sami gradili vodovod

Nekoliko bolj zadovoljna z razmerami se zdita zakonca Božo in Marija Fantinič iz Šekov. Pravita, da so si že pred 35 leti kar sami uredili vaški vodovod. “Vaščani smo se združili in imeli enoletno delovno akcijo, saj smo imeli čas le med vikendi. Sami smo skopali jarek, zgradili rezervoar in potegnili 350 metrov cevi od izvira nad vasjo do hiš,” spomnita. Medtem ko se ljudje v Pisarih, Šekih, Maršičih, Milinih in Oliki znajdejo, kakor vedo in znajo, je država le nekaj sto metrov stran zgradila sodobno mejno poslopje, v katerega je vložila milijon evrov. V novem objektu imajo vodo, optično omrežje, elektriko, toplotno črpalko, skratka vso sodobno infrastrukturo, o kateri lahko mi le sanjamo, opozarjajo vaščani.

Zavod za zdravstveno varstvo Koper je pred tremi leti analiziral vodo v enem od vaških zajetij na območju spodnje Sočerge in ugotovil, da bi lahko bilo njeno pitje zdravju škodljivo. V KS Gračišče spomnijo, da so takrat predsedniku sveta KS naročili, naj v Kopru prevzame večje količine ustekleničene pitne vode in jo dostavi v ogrožene vasi. Krajane so tudi obvestili, da je je pred uporabo nujno prekuhavanje vode.

Loka in Dvori prej na seznamu

V koprski občini pojasnjujejo, da se z reševanjem vodooskrbe na območju naselij pod Sočergo ukvarjajo že dalj časa. “Vodovod do mednarodnega mejnega prehoda so načrtovali in zgradili tako, da bo služil tudi oskrbi nižje ležečih naselij,” zagotavljajo v občini.

Za povezavo teh vasi na vodovodno omrežje bo treba zgraditi predvidoma 3400 metrov vodovoda in kanalizacijskega sistema ter čistilnih naprav. “Pred tem pa moramo poskrbeti še za Loko in Dvore pri Movražu. Zato tudi ne moremo natančno pojasniti, kdaj bo prišla na vrsto naložba v vaseh pod Sočergo,” so v občini previdni v napovedih.

Po njihovih podatkih je poraba vode na javni izlivki v Oliki leta 2013 znašala le pet kubičnih metrov, lani pa dobrih osem kubičnih metrov. “Prebivalci torej bolj malo koristijo vodo iz tega vodovoda. V bistvu samo takrat, ko jim presuši kak lokalni vir. Sicer pa jim omogočamo tudi brezplačen prevoz pitne vode z avtocisterno, za kar skrbi Rižanski vodovod. V preteklem obdobju vaščani niso izrazili potrebe po tovrstni oskrbi,” ugotavljajo v koprski občinski upravi.

Premajhna poraba vode na meji

Je pa med tamkajšnjimi krajani precej slabe volje povzročila tudi informacija, da morajo zaradi premajhne porabe vode v objektu na meji, večje količine te, življenjsko pomembne tekočine, dobesedno zlivati stran, saj bi lahko zaradi zastajanja v ceveh ta postala oporečna in ne bi bila več primerna za pitje.

V občini potrjujejo, da so težave prisotne, zato je treba na tem odseku vodovoda izvajati večkratna izpiranja cevovoda in pranje razbremenilnika ter pogosteje izvajati tudi analizo zdravstvene ustreznosti pitne vode. “Skrb zaradi pojava legionele na tem vodovodu je odveč, saj se ta pojavlja le v slabo vzdrževanih vodovnih sistemih, predvsem v bolnišnicah in hotelih zaradi neustrezne temperature vode in slabega vzdrževanja internega vodovodnega omrežja,” mirijo prebivalce.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano