Milijon za Ribo bo udaril vsakega Izolana

V petih dneh mora izolska občina podjetju Riba plačati 1,07 milijona evrov, kar pomeni pet odstotkov celotnih proračunskih prihodkov. Znesek mora poravnati v enem obroku. Izolski župan Igor Kolenc zagotavlja, da občina denar ima.

Občina mora podjetju Riba (na fotografiji njegov sedež) 
plačati 890.000 evrov iztožene kupnine za zemljišče v bližini 
Droge Kolinske v Industrijski coni pa tudi  zamudne obresti.   Foto: Mirjana Cerin
Občina mora podjetju Riba (na fotografiji njegov sedež) plačati 890.000 evrov iztožene kupnine za zemljišče v bližini Droge Kolinske v Industrijski coni pa tudi zamudne obresti.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “Vzeli bomo povsod malo. Da to ne bo imelo finančnih posledic, pa bi bilo iluzorno pričakovati. Plačilni roki občine se bodo podaljšali, za koliko, še ne vemo,” napoveduje izolski župan Igor Kolenc. Katera področja natančno bodo olajšali, ni povedal.

1,07 milijona evrov mora izolska občina plačati Ribi.

Formalno bodo plačilo izpeljali prek vnovičnega rebalansa letošnjega proračuna na seji čez slab teden, čeprav so prvi rebalans že sprejeli pred samo 15 dnevi. Na vprašanje, zakaj niso tega zneska že tedaj predvideli, župan ni odgovoril. Zdi se, da je bil prepričan, da občini ne bo treba plačati 890.000 evrov iztožene kupnine in zamudnih obresti.

Kaj pa druge obveznosti občine?

Dejstvo pa je, da bo vračilo milijonskega zneska samo še poglobilo finančne težave občine. Prav zaradi teh so zunanjemu revizorju pred časom naročili, naj pregleda bilance javnih zavodov - vrtcev, šol, knjižnice, Centra za kulturo, šport in prireditve ter zdravstvenega doma. Ugotovili so, da jim skupaj ostaja kar 834.000 evrov. “Občina jim tega denarja ne bo vzela. Pričakujem pa, da bodo za plačilo lastnih projektov in naložb porabili najprej ta denar ter občino zaprosili zgolj za razliko,” poudarja Kolenc.

Se morda občina pripravlja tudi na plačilo 972.000 evrov, ki jih Riba terja zaradi izgubljenega dobička? “O tem se bomo pogovarjali, če bo Riba dobila to tožbo,” odgovarja Igor Kolenc.

Pa vendar občina Centru za kulturo nakazuje denar za financiranje 29 športnih in 20 kulturnih društev, kar skupaj nanese 39.369 evrov mesečno. Zneske plačujejo za nazaj, doslej so poravnali oktobrske obveznosti. Se v centru morda bojijo, da občini do konca leta ne bo uspelo izpolniti preostalih obveznosti? “Upamo, da se to ne bo zgodilo, ker si občina prizadeva, da do tega ne bi prišlo. Dopuščamo pa, da se bo kje zataknilo, saj se zatika tudi drugod po državi,” odgovarja vršilec dolžnosti direktorja Boris Kobal.

Izolski društvi upokojencev in Združenje borcev za vrednote NOB so na slabšem. Doslej so dobili le petino obljubljenega denarja, približno 1200 evrov. Predsednica Društva upokojencev Jagodje-Dobrava Jožica Radujko obžaluje, da jih o zagatah niso pravočasno obvestili, saj so glavnino denarja porabili oktobra, v Tednu starejših občanov. “Potrošili bi manj, če bi vedeli, da preostalega denarja ne bomo dobili,” pravi. Njihovo društvo je eno številčnejših, vanj je včlanjenih 440 upokojencev. Na najslabšem so Društvo prijateljev mladine, Rdeči križ in Društvo likovnih umetnikov Insula, kjer s prilivi občine plačujejo tudi zaposlene, toda tam zadev ne želijo komentirati.

Kolenc prepričan v svoj prav, IJN terja njegov odstop

Kolenc kljub vsemu meni, da je ravnal pravilno, ko ni izpolnil določil pogodbe, ki jo je z Ribo sklenil njegov predhodnik Tomislav Klokočovnik. Pogodbo označuje za preveč “nedorečeno”, češ da navaja zgolj prodajo 3500 kvadratnih metrov zemljišča na jugozahodnem območju Industrijske cone. V pogodbi niso navedli parcel, v zemljiški knjigi na njih niso vpisali novega lastnika.

4,98 odstotka prihodkov občinskega proračuna predstavlja iztoženi znesek.

Ker mora občina zdaj vrniti tudi obresti, Kolenc pravi, da bi na plačilo lahko gledali kot na vračilo bančnega posojila. “Občina je leta 2009 dobila 890.000 evrov in jih porabila. Zdaj mora denar vrniti, še vedno pa razpolaga z zemljiščem, za katerega se bomo prihodnje leto odločili, ali naj ga prodamo ali ne.”

V opozicijski stranki IJN, ki jo je včasih vodil Klokočovnik, župana označujejo za “nesposobnega, neodgovornega in arogantnega”. Prepričani so, da je Izolanom povzročil nepopravljivo škodo. Zato zahtevajo, naj takoj odstopi.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano