Mercatinega deleža v Plovbi noče nihče

Namera stečajnega upravitelja ljubljanske družbe Mercata, ki je želel na prvi dražbi prodajati manjšinski, 24,25-odstotni delež Mercate v Splošni plovbi po izklicni ceni 33,9 milijona evrov, se je izjalovila. Varščine, ki je znašala 3,4 milijona evrov, ni vplačal nihče in dražbe ni bilo.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PREBOLD > Takšen razplet je bil pričakovan, saj je bila izklicna cena, postavljena na osnovi cenitve slovenskega cenilca, nerealno visoka. Gre za prodajo manjšinskega deleža, ki ne odloča od ničemer, saj družbo Splošna plovba že obvladuje nemški ladjar Döhle.

Stečajni upravitelj propadle Mercate Branko Đorđević je skupaj z manjšinskim deležem Mercate v Splošni plovbi na torkovi dražbi v Preboldu prodajal tudi odškodninsko tožbo, ki jo je Mercata vložila proti Splošni plovbi in Döhleju, s katero od njiju zahteva 51 milijonov evrov za sodni izstop iz lastništva Splošne plovbe. Sodišče naj bi to zadevo začelo obravnavati v začetku prihodnjega leta. Če bi kdo verjel v pozitivni izid te tožbe, bi z nakupom Mercatinega deleža na dražbi za izklicnih 33,9 milijona sklenil odličen posel, saj bi si z razliko v ceni lahko obetal 17 milijonov evrov zaslužka. A doslej takšnim knjigovodskim cenam ni verjel noben kupec. Tržna cena manjšinskega deleža je namreč precej nižja, kot ga vseskozi meri Mercata. Spomnimo, Mercata je pred dvema letoma, preden je zabredla v stečaj, ponujala ministrstvu za finance 19-odstotni delež plovbe za 28 milijonov evrov, čeprav je banka Unicredit ta isti delež, ki ga je zaradi neporavnanih posojil že zasegla Mercati, v istem obdobju prodajala za zgolj 6,8 milijona evrov, pa niti za to ni dobila niti ene ponudbe.

KG


Najbolj brano