Mejo na Sočergi bi zaprli 11. januarja

Informacija s hrvaške strani, da bo mednarodni mejni prehod Sočerga zaprt zaradi gradbenih del, vendarle ni več presenečenje niti za pristojne službe v Ljubljani. V direkciji za infrastrukturo so v ponedeljek o tem prejeli obvestilo hrvaškega ministrstva za promet. Popolna zapora prometa je napovedana za 11. januar in bo trajala predvidoma 45 dni.

Mejni prehod na Sočergi bodo zaradi gradbenih del na cesti 
od Požan proti Sloveniji  zaprli 11. januarja.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Mejni prehod na Sočergi bodo zaradi gradbenih del na cesti od Požan proti Sloveniji zaprli 11. januarja.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SOČERGA > Podjetje Hrvatske ceste se bo namreč lotilo nujne obnove 500-metrskega odseka med Požanami in slovensko mejo. Ta del je dokaj problematičen zaradi mehkega terena, ki drsi z brežine in ga bo treba zato pilotirati ter razširiti preozko cestišče. So pa medtem že sanirali, utrdili in z zaščitno mrežo zavarovali steno nad cesto, ki je predstavljala kar precejšnjo nevarnost za voznike.

Ivana Bassani iz službe za odnose z javnostmi v podjetju Hrvatske ceste pojasnjuje, da imajo v rokah prometni projekt, v katerem so natančno zapisali, da gre za specifične posege, ki jih ne morejo opraviti, če v celoti ne zaprejo prometa na tem odseku.

V igri naj bi bil predlog, da bi zaradi začasne zapore mejnega prehoda Sočerga najverjetneje spremenili urnik najbližjega alternativnega mejnega prehoda Rakitovec-Slum, nedaleč od Buzeta. Ta je zdaj odprt od 6. do 22. ure. Če bi predlog sprejeli, bi v času obnove ceste pri meji na Sočergi deloval 24 ur.

V direkciji za infrastrukturo te informacije ne potrjujejo. Pravijo le, da bodo skupaj z ministrstvom za notranje zadeve in ministrstvom za javno upravo preučili možnost vzpostavitve obvoza zaradi zapore. NH


Najbolj brano