Megi in Spidi sta ukradla otroška srca

Ob desetletnici Policijske postaje vodnikov službenih psov Koper so policisti z izurjenimi in hudimi, a obenem prisrčnimi in igrivimi psi učencem OŠ Antona Ukmarja predstavili različne pasje veščine.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Psi so seveda ubogali svoje vodnike, k nalogam, izpeljanim na šolskem športnem igrišču, pa so policisti pritegnili tudi strokovne delavce šole. Učenci, čeprav željni sodelovanja, so zaradi lastne varnosti ostali na varnem.

“Bravo, pes!”

Najprej so psi pokazali, da resnično ubogajo. Hodili so ob nogi vodnika, počakali na vodnika, čeprav se je ta oddaljil, ko pa je napovedovalec povedal, da je policist pobožal štirinožneža, je iz mladega občinstva odmeval stavek: “Pobožal je kužka, ne psa.” Temu je sledilo še nekaj duhovitih dovtipov. Vodnik je prišel s klobaso oziroma aportom, ki ga uporablja za sproščanje psov. Otroci so navijali za pse, ko pa sta jim vodnika snela nagobčnike, čemur je sledila igra, so otroci zaploskali “Bravo, pes!”

Zatem je na igrišče stopil policist, oblečen v rumen kombinezon, v policijskem žargonu poimenovan marker. Na levi roki je imel poseben rokav, ki služi poučevanju psov. Marker je razdražil psa in mu ponudil rokav, da bi ga ugriznil. Takšen rokav se uporablja, da bi se psom ojačal ugriz in da bi posledično močneje ugriznil, ko bi bilo to zaželeno. Oder so prepustili psom za odkrivanje prepovedanih drog. Psi se skozi igro naučijo odkrivati droge kjerkoli - pri ljudeh, v prostorih, na vozilih, v objektih. Marker in prostovoljci, ravnateljica šole Gabrijela Dolinšek ter dva učitelja, z njimi pa še policijska predstavnica za stik z javnostjo Anita Leskovec so se postavili v vrsto, preiskavo pa je izvajala nemška ovčarka Dora in se pred ”sumljiveža” tudi usedla. Prepovedana droga je bila seveda skrita v njegovem žepu. Policisti so še enkrat ponovili, da psi, ki so vešči odkrivanja drog, teh nikoli niso poskusili. Če bi Dora zaužila prepovedano drogo, bi bila v smrtni nevarnosti. Pse se uči zgolj skozi igro in za svojo igračo so pripravljeni narediti marsikaj, odkriti eksploziv ali prepovedane droge.

Kovček boljši od žogice

Psi so pregledovali tudi kovčke in iskali eksploziv, kar med delom počnejo na letališčih, v avtobusih. Psica Bri je obmirovala pred enim od štirih kovčkov in našla pravega. Uspešna je bila tudi Megi, enajst let stara psička, ki je izvabila klice “aaaaa” in tudi z obžalovanjem v glasu povedan stavek: “To je staro, če pa živijo samo 15 let”. Megi je kovček tudi malo pogrizla in se mu ni odpovedala niti ob ponujeni žogici. Pes Spidi je prav tako uspešno odkril pravi kovček, ob tem pa so učenci izvedeli, da so psi za iskanje eksplozivov in prepovedanih drog običajno lovske pasme in nižje rasti, saj jih tako policist zlahka dvigne, denimo, na omare.

Medtem ko so božali pse so nekateri učenci povedali, da so jim psi všeč, ker so pametni in imajo posebno službo (Rihard, 2. b), da psi ubogajo, so pridni in lepi (Nika, 2. b), da so iskali eksplozive, ki lahko počijo in umre dosti ljudi (Peter, 1. b) in da so znali vse, ker so jih naučili (Eva K. in Eva P., 1. c). Med potrpežljivimi policijskimi psi je tako minil sobotni šolski dan, s katerim so učenci nadomeščali počitniški 2. januar.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano