Med svetovalci najvišja plača Sebastjanu Jeretiču

Kakšne so plače direktorjev občinskih uprav? Koliko svetovalcev imajo župani in koliko denarja na mesec porabijo zanje? Kdo so ljudje, katerih zaposlitve so vezane na mandat županov? Slika štirih istrskih občin je raznolika: koprski župan ima pet svetovalcev, ostali nimajo nobenega, zato pa imajo strokovne sodelavce.

Sebastjan Jeretič Foto: Neva Volarič
Sebastjan Jeretič Foto: Neva Volarič

ISTRA > V prispevku bo najmanj vrstic namenjenih Ankaranu. Župan Gregor Strmčnik si namreč doslej ni omislil niti enega svetovalca, vseh pet zaposlenih v občinski upravi pa ima sklenjene pogodbe za določen čas do konca tega leta. Vršilka dolžnosti direktorice ankaranske občinske uprave Linda Rotter je uvrščena v najnižji plačni razred, primeren za javne uslužbence, in za svoje delo mesečno prejema 2331 evrov bruto plače.

Pet posebnih svetovalcev

V Kopru je pet svetovalcev vezanih na mandat župana Borisa Popoviča in so zaposleni na podlagi osebnega zaupanja. Med njimi je najstarejši županov svetovalec ravnatelj OŠ Koper Anton Baloh. Ta je septembra leta 2007 postal svetovalec župana za šolstvo in vzgojo. Svoje delo za župana opravlja dopolnilno in zanj prejema 462,76 evra bruto plače.

Direktor Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič je svetovalec župana za gospodarstvo in odnose z državnimi organi postal 1. avgusta leta 2014. Tudi on svoje svetovanje opravlja kot dopolnilno delo, zanj pa prejema 340,85 evra bruto. Sposobnosti podjetnika Dejana Škerliča župan uporablja od 26. novembra leta 2014, ko ga je zaposlil za polni delovni čas, in sicer kot svojega svetovalca za stike s strankami. Za to delo mu namenja 997,35 evra osnovne bruto plače.

Še en županov svetovalec je dr. Marko Vidnjevič, uslužbenec Univerze na Primorskem, kjer dela v rektoratu. Pri Popoviču dela s krajšim delovnim časom od 16. julija leta 2012, in sicer kot svetovalec za družbene dejavnosti. Njegova osnovna bruto plača brez dodatkov znaša 448,81 evra bruto.

Najbolje plačan med vsemi svetovalci pa je mag. Sebastjan Jeretič, najbolj poznan kot vodja Bossmanove županske kampanje leta 2010, med lanskimi lokalnimi volitvami pa njegov izzivalec. Polno je zaposlen kot svetovalec župana za odnose z javnostmi in digitalno komuniciranje. Plačo si služi od 1. maja leta 2013 in prejema 2244,07 evra bruto.

Kakšna pa je plača direktorice občinske uprave Sabine Mozetič? Ima najvišjo med vsemi istrskimi šefi občinskih uprav in znaša 3159,16 evra bruto. Omenimo še Mojco Beljan, ki je zaposlena kot višja svetovalka za področje informiranja in odnosov z javnostmi, ni pa vezana na mandat župana. Njena osnovna bruto plača znaša 2244,07 evra.

Izolanki vezani na Kolenčev mandat

V Izoli sta na mandat župana vezani dve uslužbenki občinske uprave. Ko se bo župan Igor Kolenc poslovil, bosta svoje delovno mesto zapustili tudi Kristina Zelić in Luca Stančič Kodarin. Kristina Zelič je od 8. decembra leta 2010 zaposlena kot vodja kabineta župana z osnovno plačo 1783,10 evra bruto. Luca Stančič Kodarin pa je zaposlena kot publicist z osnovno plačo 1527,72 evra bruto, in sicer od 1. julija leta 2013.

Direktor izolske občinske uprave, mag. Marko Unterlechner, je uvrščen v 50. plačni razred. Zaposlil se je 1. februarja leta 2011 in prejema 2929,83 evra bruto plače.

Trije novi Bossmanovi sodelavci

Piranski župan Peter Bossman je v tem mandatu zaposlil tri nove osebe za določen čas, ter tako nadomestil tri delavce, ki jim niso podaljšali pogodb. Novi županovi strokovni sodelavci so postali Nina Trampuš, ki za svoje dela prejema 820 evrov bruto plače, Ariana Buzleta s 789 evri plače in Denis Goja z 959 evri bruto plačila.

Pridružili so se Bossmanovi strokovni sodelavki Slavici Tucakov, ki skrbi za odnose z javnostmi in jo je Bossman zaposlil še v prejšnjem mandatu. Njena bruto plača znaša 1853 evrov. Vsi zaposleni v kabinetu župana so vezani na njegov mandat. Slavica Tucakov ob tem opozarja, da v Piranu nimajo, denimo, vodje kabineta in vodje protokola, saj so si te naloge porazdelili.

Direktorica občinske uprave Janja Pavšič je tako kot izolski kolega uvrščena v isti plačni razred in prejema 2929,83 evra bruto plače.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano