Med koprskimi obrtniki še ni miru

Na konstitutitvni seji se bodo danes zbrali novoizvoljeni člani vodstva koprske obrtne zbornice. Slišati je, da naj bi na njej celo izključevali člane, ki so vložili tožbo zaradi spremenjenih volitev, vendar sekretarka koprske zbornice Elide Laginja pravi, da o kakšnem morebitnem izključevanju ni seznanjena. Novega vodstva v Kopru ne priznava niti krovna organizacija v Ljubljani.

Na konstitutivni seji bo novo vodstvo in skupščina obravnavala tudi problematiko okoli zadnjih volitev.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na konstitutivni seji bo novo vodstvo in skupščina obravnavala tudi problematiko okoli zadnjih volitev.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Sredi junija so člani obrtne zbornice Koper (OOZ) na neposrednih volitvah za novega predsednika znova izvolili Slavka Vižintina, skupina obrtnikov pa je na koprsko sodišče že pred volitvami vložila tožbo, saj so prepričani, da so bile spremembe statuta izpeljane nezakonito. Spremenjenim volitvam v Kopru je nasprotovala tudi krovna organizacija v Ljubljani.

Krovna organizacija še vedno proti

“Še vedno trdimo, da so v Kopru neposredne volitve predsednika izvedli na podlagi neveljavnega statuta,” vztrajajo na Obrtni zbornici Slovenije (OZS), ki jo vodita predsednik Branko Meh in direktor Danijel Lamperger. Njihov upravni odbor je OOZ Koper tudi pozval, naj jim posredujejo vso dokumentacijo v zvezi z izvedbo volitev. Če bodo ugotovili, da so bile volitve res izvedene nezakonito, bodo koprsko vodstvo pozvali, naj ponovijo volitve v skladu s statutom, za katerega imajo tudi soglasje krovne organizacije. “OZS bo prijavo z dokumentacijo o nezakonito izvedenih volitvah poslal pristojnim državnim organom, ki bodo odločili o nadaljnjih sankcijah. V primeru ugotovljenih nepravilnosti pa bo upravni odbor OZS sklical tudi izredno skupščino OZS,” pravijo na OZS, kjer pa še vedno upajo, da bodo našli soglasje s Koprom in da do prekinitve sodelovanja ne bo prišlo.

Bodo res izključevali člane?

O tem, ali bodo OZS sploh posredovali dokumentacijo zadnjih volitev in ali bodo ponovili volitve, če se izkaže, da so bile te res izpeljane nezakonito, se bodo v Kopru odločali prav na današnji konstitutivni seji, nam je pojasnila sekretarka koprske obrtne zbornice Elide Laginja. V Kopru so namreč prepričani, da s spremenjenim načinom volitev ni bilo nič narobe in da je tak način edini demokratičen, saj so vodstvo volili vsi člani in ne več samo skupščina. Elide Laginja nam je tudi potrdila, da bodo na skupščini obravnavali problematiko okoli zadnjih volitev. “O kakšnem morebitnem izključevanju članov nisem seznanjena,” je odgovorila na naše vprašanje, ali drži, da razmišljajo tudi o tem, da bi tiste člane, ki so na koprsko sodišče vložili tožbo, izključili iz zbornice.

Tako ravnanje bi bilo nedopustno, so prepričani v Ljubljani, kjer menijo, da ima vsak član, ki zazna nepravilnosti v delovanju zbornice, pravico izraziti svoje nestrinjanje. “Menimo, da je izključitev članov zaradi nestrinjanja z načinom izvedbe volitev nedopustna in nespametna. Moč zbornice in celotnega sistema z več kot 45-letno tradicijo je namreč prav v povezovanju in sodelovanju,” pojasnjujejo na OZS. Zaradi načina izpeljave zadnjih volitev je do zdaj uradno izstopil samo en član, pravi Elide Laginja. Slišati je namreč, da naj bi zaradi tega izstopilo kar nekaj članov. Sodišče pa o tožbi še ni odločilo.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano