Mažoretke, godba in rezanje traku - nekaj let prepozno

“Končno odprti. Dars,” je pisalo na transparentu proizvajalca mineralne vode Donat, pripetem na letalu, ki je včeraj preletavalo izolsko stran predora Markovec. Potem ko so prerezali trak - ne v hladnem predoru, ampak pod žgočim soncem - je predsednik vlade Miro Cerar napovedal, da bo vlada poskrbela, da bo izigravanja razpisne zakonodaje manj.

  Prvi vozniki so skozi predor zapeljali že nekaj pred 17. uro, a 
le v smeri proti Kopru. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Prvi vozniki so skozi predor zapeljali že nekaj pred 17. uro, a le v smeri proti Kopru. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

IZOLA >Dars bo lažje nadaljeval gradnjo hitre ceste Šmarje-Dragonja kot tudi Jagodje-Lucija, je zagotovil Miro Cerar. Ko je kasneje govoril z novinarji, pa je njegov glas povsem preglasila godba na pihala, na katero so plesale mažoretke.

Tudi policisti se zavedajo, da bodo v Izoli poslej zastoji, kakršni so bili še nedavno v Žusterni. “Zato bo v prihodnjih dneh na tem odseku ceste več policistov,” je napovedal policijski inšpektor PU Koper Igor Gjerkeš. Dokler bo obalna cesta odprta, pa ne pričakujejo večjih težav, niti na Markovcu ne. Tam se je v zadnjih štirih letih zgodilo 35 prometnih nesreč, od tega ena s smrtnim izidom in štiri s huje poškodovanimi, je pojasnil. Prav tega, da bi vozniki dodatno bolj obremenili markovške ceste, se boji predsednik sveta KS Za gradom Zlatko Gombar. Čeprav se je udeležil slavnostnega odprtja, s seboj ni imel nobenega transparenta, na katerem bi pozival, naj za predor Markovec ukinejo vinjete. To možnost so namreč še do včeraj dopuščali. Razmišljali so tudi, da bi včeraj popoldne ovirali promet na Markovcu, a se mu to ni zdelo “spodobno”. Čeprav sta razočaranje in strah velika, je opozoril.

Koprski, izolski in piranski župan Boris Popovič, Igor Kolenc in Peter Bossman se na prireditvi niso izpostavljali. Ankaranski župan Gregor Strmčnik pa je svojo odsotnost opravičil, češ da so imeli preveč dela s pripravami na današnjo proslavo ob 70. obletnici svobode in ponovni postavitvi spomenika španskemu borcu in partizanu Alešu Beblerju Primožu. Brez besed je bila tudi nekdanja prva dama Darsa Mateja Duhovnik, čeprav se je prav ona dogovarjala s krajani o gradnji predora.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano