Mavrični bojevnik na posebni misiji v Kopru

Proti Kopru pluje Greenpeaceova svetovno znana jadrnica Rainbow Warrior III. (Mavrični bojevnik). V koprskem pristanišču se bo zasidrala jutri, ostala pa bo še v soboto. Oba dneva bo “zelena” jadrnica na krovu sprejemala tudi obiskovalce.

Obiskovalci si bodo “zeleno” jadrnico Rainbow Warrior  lahko ogledali  jutri popoldne in v soboto Foto: Greenpeace/Tjaden
Obiskovalci si bodo “zeleno” jadrnico Rainbow Warrior lahko ogledali jutri popoldne in v soboto Foto: Greenpeace/Tjaden

KOPER > Rainbow Warrior, eno izmed treh plovil organizacije Greenpeace, v Koper ne prihaja zgolj na obisk, ampak je v naši državi na posebni misiji. V Slovenijo prihaja v znak podpore lokalni Greenpeaceovi kampanji, ki promovira širitev uporabe obnovljivih virov energije.

Na tem področju se je Slovenija ustavila, ne zmore preboja. Ladja je odlična priložnost za promocijo obnovljivih virov in naše pobude Sonce je zastonj. Na ta način bi radi državo spodbodli, naj spodbudi razvoj teh virov. Čas je primeren; navsezadnje bomo kmalu dobili novo vlado,” pravi Dejan Savič iz slovenske ekipe organizacije Greenpeace.

Rainbow Warrior III. je nova jadrnica in pred njo je še dolgo popotovanje, njeni predhodnici pa sta že postali protagonistki zanimivih zgodb. Prvo ladjo s tem imenom je leta 1985 potopila francoska tajna služba, drugo pa je Greenpeace ob njeni upokojitvi podaril Bangladešu, kjer so jo preuredili v bolnišnico. Tretji Mavrični bojevnik pa je prvo plovilo, izdelano prav za potrebe Greenpeacea in njegovih misij, na katerih poskuša preprečevati škodljive posege v naravno okolje.

Plavajoča sončna in vetrna elektrarna

Rainbow Warrior je več kot primerna ambasadorka usmeritve k obnovljivim virom. Velja namreč za “zeleno” jadrnico. Je prva ladja, ki so jo izdelali posebej za Greenpeace, zato je tudi ena najbolj okolju prijaznih ladij na svetu, trajnostno naravnana in energetsko učinkovita. Pravzaprav je v veliki meri energetsko samozadostna; večino energije, ki jo porabi, sama tudi ustvari. Jadra, visoka 55 metrov, s pridom izkoriščajo moč vetra, na ladji pa imajo tudi lastno sončno in vetrno elektrarno.

Ogledi jutri popoldne in v soboto

Ladjo Rainbow Warrior si bo med postankom v Kopru mogoče tudi ogledati. Jutri dopoldne bo gostila novinarje in vabljene goste, popoldne, med 15. in 19. uro, ter v soboto med 10. in 18. uro pa bo na krov sprejemala obiskovalce. Zanje so pripravili brezplačne vodene oglede ladje, predstavili jim bodo organizacijo Greenpeace in kampanjo za obnovljive vire. Savič pričakuje precej obiskovalcev, lani, ko je bila v Kopru Arctic Sunrise, jih je prišlo približno 1500. Slovenska ekipa Greenpeacea obiskovalce zaradi lažje organizacije prosi, da svoj obisk najavijo.

Mavrični bojevnik bo v Slovenijo priplul s Hrvaške, pred tem je imel postanke še v Španiji, Franciji, Italiji in Grčiji, kamor se bo po obisku Kopra tudi vrnil. Ta ladja je ena izmed treh, ki jih ima Greenpeace. V njeni floti sta še Esperanza, ki zdaj pluje v severnoevropskih morjih, in Arctic Sunrise; ta je bila do nedavnega osem mesecev v ruskem “ujetništvu”. Ruske oblasti so jo lani zasegle, ko je posadka na ladji mirno protestirala proti naftnim ploščadim na Arktiki. Posadko in dva novinarja so tedaj aretirali in jih za dva meseca vtaknili v zapor.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano