Matić je Jazbečeve zahteve po podatkih poslal na tožilstvo

“To je organiziran konstrukt proti Luki Koper, proti upravi, določenim nadzornikom in proti vsem zaposlenim,” komentira predsednik uprave Luke Drago Matić ravnanje državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje in prvega moža SDH Marka Jazbeca, ki sta v javnosti predstavljala lažne podatke o poslovanju Luke Koper. Uprava Luke je Jazbeca prijavila državnemu tožilstvu zaradi suma napeljevanja h kaznivemu dejanju neenakomernega obveščanja delničarjev.

Dragomir Matić Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dragomir Matić Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Ne pričakujemo opravičil, zahtevamo pa, da Metod Dragonja in Marko Jazbec prevzameta odgovornost za svoje ravnanje na položajih, ki jih zasedata,” je oster Drago Matić. “Lahko se samo vprašamo, v kakšni državi živimo. To, da si državni sekretar na finančnem ministrstvu na komisiji DZ za nadzor javnih financ dovoli zavajanja in laži, je vredno vseh obsojanj. S tem zavaja vse državljane in delničarje in povzroča poslovno škodo Luki.”

Metod Dragonja je namreč v petek v DZ govoril, da ima Luka donos na kapital 2,5 odstotka, kar ni res. Luka ima namreč v zadnjih dveh letih - v času te uprave - donos na kapital 10,7 odstotka, v prvem letošnjem kvartalu pa 15,4-odstoten donos na kapital.

SDH hoče podatke, ki niso javni

Matić je še razkril, da Slovenski državni holding (SDH) že več časa od uprave Luke zahteva, da ji mora posredovati tudi poslovne podatke, ki niso javni. Na SDH jim zagotavljajo, da to ni nič posebnega, v Luki pa vztrajajo, da to ni v skladu z zakonodajo, saj mora družba vse delničarje obravnavati enako. “Menimo, da je to napeljevanju uprave Luke h kršenju zakonodaje o enakomernem obveščanju delničarjev,” je povedal Matić, ki je zadevo odstopil tožilstvu.

Jazbeca pa je zaradi suma tržne manipulacije prijavil tudi na agencijo za trg vrednostnih papirjev, ker je uporabil napačne podatke NLB in obtožil Luko, da bo rast stroškov dela v prihodnjih letih nesorazmerna s prihodki, kar ni res. “Nekdo, ki vodi večmilijardno premoženje Slovenije, nato izjavi, da je predpostavljal, da so to podatki iz strateških dokumentov Luke. In še vedno ostaja na svojem položaju,” komentira Matić.

V SDH so zavrnili vse očitke tako glede neenakomernega obveščanja delničarjev kot glede tržne manipulacije. Na finančnem ministrstvu pa priznavajo uporabo napačnih podatkov, a vztrajajo, da bi Luka morala še bolje poslovati.

Gašperšiča sumijo kršenja tajnosti podatkov

Zelo kritičen je bil tudi do ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. Luka namreč z ministrstva še vedno ni dobila dovoljenj za gradnjo novih vhodov na krožišču Bertoki in na Srminu ter za dodatna zemljišča znotraj DPN. Ta zemljišča Luka nujno potrebuje za skladiščenje avtomobilov. Vse to bi moralo biti po dogovoru z ministrom Gašperšičem rešeno že do začetka letošnjega leta, pa še vedno ni.

A izkazalo se je, da ima ministrovo zaviranje pri dovoljenjih za zemljišča zanimivo ozadje. Te parcele namreč ležijo na območju, ki vodi do bodočega tretjega pomola.

Tretji pomol pa Gašperšič načrtuje izvzeti iz koncesije Luki Koper in podeliti drugemu koncesionarju - v zameno za sofinanciranje drugega tira. Ministrstvo torej omenjena zemljišča hrani za drugega koncesionarja na škodo razvoja Luke Koper, ki je v večinski lasti države.

“Očitno nimamo vsi enakih interesov. Nekateri se borimo, da podjetje raste, nekateri pa se očitno trudijo, da se krivulja obrne navzdol. Vsi v svetu Luki priznajo, da ima perspektivo, samo v lastni državi ne,” grenko ugotavlja Matić.

Luka je ministra Gašperšiča prijavila uradu za varstvo tajnih podatkov, ker je na edini dosedanji sestanek projektnega sveta za drugi tir, ki ga je šele naknadno označil za zaupnega, povabil tudi ljudi, ki nimajo pooblastil za udeležbo na tem sestanku.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano