“Mati, naj tvoj 50-letni sin zadiha”

Že 13 let je minilo, kar je en sam dan pred hvalnico Martinu in mlademu vinu Marjan Drčar rekel ne alkoholu. Že nekaj let dela kot laični sodelavec Škofijske karitas v programu Vrtnica, kjer se ukvarjajo z rehabilitacijo oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom.

Strokovni delavci, ki v Škofijski karitas v Bertokih pomagajo alkoholikom in odvisnikom od 
prepovedanih drog  (z leve): Darja Zver, Barbara Žgajnar, Franc Prelc in Davorina Petrinja Pirnat. Foto: Alenka Penjak
Strokovni delavci, ki v Škofijski karitas v Bertokih pomagajo alkoholikom in odvisnikom od prepovedanih drog (z leve): Darja Zver, Barbara Žgajnar, Franc Prelc in Davorina Petrinja Pirnat. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Ob dnevu odprtih vrat, ko je center Karitas v Bertokih predstavil programe pomoči brezdomcem, zasvojencem (zavod Pelikan) in program Vrtnica, namenjen socialni rehabilitaciji oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom, je Marjan Drčar svoje misli strnil v naslednje razmišljanje: “Pri zdravljenju alkoholikov se svojci, torej sorodniki, velikokrat pokažejo kot breme, saj znajo osebo predčasno potegniti iz programa zdravljenja, češ saj že tri mesece ne piješ in je torej s teboj vse v redu.”

Zlorabe alkohola že pri 13-letnikih

Opozori tudi na manipulacije, ki so lastne tako alkoholikom kot odvisnikom od prepovedanih drog: “Izhodi ob koncu tedna, ko se zdravljeni alkoholiki odpravijo domov k družini, naj bi bili namenjeni pogovorom, iskrenosti in odpuščanju, a kaj ko prav takrat alkoholika obiščejo sorodniki in je miza polna ne le hrane, pač pa tudi pijače. Kako naj se alkoholik temu upre? Še posebej, ko ga sorodniki še silijo, naj le nazdravi,” je oster Marjan Drčar.

Nadaljuje, da alkoholik, ki se zdravi in si prizadeva zase storiti kaj dobrega, ob sebi potrebuje zakonca, ki se je prav tako podal na pot osebnostne rasti. “Mož in žena morata rasti skupaj, drugače zakon ne bo trajal. In sinovi bi se morali odlepiti od oblastnih mater, ki želijo imeti nadzor nad življenjem svojega 50-letnega otroka.”

Davorina Petrinja Pirnat, strokovni vodja programa Vrtnica, dodaja, da jih skrbi tudi to, da mladi, predvsem dekleta, vse bolj zlorabljajo alkohol. “Alkoholik, ki pri starosti 40 ali 50 let poišče našo pomoč, ima v svoji zgodovini zapisano vsaj neko pozitivno obdobje in lahko obudi spomin na bolj urejeno življenje. Mladostnik, ki je začel piti pri 13 letih in pride na zdravljenje star 25 let, pa teh pozitivnih zgodb nima in se težko oprime česarkoli,” poudarja Davorina Petrinja Pirnat.

Barbara Žgajnar, socialna delavka v zavodu Pelikan, izpostavlja, kako težko je izstopiti iz zasvojenosti: “Prizadevamo si, da bi odvisnike motivirali in bi uvideli začaran krog zasvojenosti. Poleg nedovoljenih drog je namreč še veliko dovoljenih, ki jih odvisniki prav tako uživajo.”

In vendar Barbara Žgajnar pove, da je veliko uspešnih posameznikov, ki so se znebili zasvojenosti, kar tudi strokovnim delavcem daje upanje in osmišlja njihovo delo. V zdravljenje v petih komunah skupnosti Srečanje (tri so na Primorskem), se je letos vključilo 37 fantov in dve dekleti. V komunah se bodo zdravili dve do tri leta.

Stanovanje za 150 evrov najemnine? Misija nemogoče!

Ko se kateri od zdravljenih alkoholikov ali brezdomcev le postavi na noge, se sooči s še eno oviro na poti k samostojnosti in odgovornosti. V Istri je tistim, ki živijo od socialne podpore in priložnostno tu in tam še kaj postorijo, izjemno težko najeti stanovanje. Zato, ker nimajo vsaj 300 evrov za najemnino, pač pa bi zmogli plačati 150 evrov in stroške.

“Ne morem razumeti, da Koper takšnim posameznikom, ki bi jih na poti osamosvajanja spremljali strokovni delavci, ne more ponuditi dveh ali treh stanovanj oziroma stanovanjskih enot po dostopnih cenah,” o težavi še spregovori Darja Zver, strokovna vodja pomoči brezdomcem v Bertokih. Upa, da ji bo prihodnje leto uspelo najti sogovornike, ki bodo razumeli, kako veliko težavo predstavlja, če si ne moreš najeti stanovanja s socialno pomočjo.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano