Marušičevi kadrovski rezi tik pred rektorskimi volitvami

Upravni odbor Univerze na Primorskem ni dovolil podaljšanja zaposlitve dvanajstim raziskovalcem Znanstveno-raziskovalnega središča (UP ZRS), ker naj bi bilo finančno stanje članice slabo. Istočasno pa so dovolili kar 41 zaposlitev na UP Famnit in Inštitutu Andreja Marušiča (UP IAM), čeprav finančno stanje tudi tam ni dobro. Ker Famnit in IAM na prihajajočih rektorskih volitvah podpirata aktualnega rektorja Dragana Marušiča, ZRS pa Rada Pišota, se pojavljajo očitki o kupovanju glasov in izločanju drugače mislečih.

Tik pred rektorskimi volitvami se ene raziskovalce na Univerzi 
na Primorskem zaposluje, druge pa odpušča. Vodstvo univerze zavrača očitke o kadrovski čistki.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tik pred rektorskimi volitvami se ene raziskovalce na Univerzi na Primorskem zaposluje, druge pa odpušča. Vodstvo univerze zavrača očitke o kadrovski čistki.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Rektor se je na brutalen način spravil na inštitucijo, ki smo jo postavljali 20 let. Nismo verjeli, da si bo rektor na tak način, s takimi brutalnimi sredstvi poskušal zagotoviti zmago na volitvah. Ker v bistvu gre za to. Gre za avtobusno demokracijo kot pri Slobodanu Miloševiću, kjer se odpušča tiste, ki bi lahko volili proti, zaposluje pa tiste, ki bi volili za. Te volitve so že zdaj nelegalne in nelegitimne,” je oster Egon Pelikan, predstojnik Inštituta za zgodovino pri ZRS. Z njim se strinja tudi predstojnik inštituta za kineziološke raziskave Boštjan Šimunič. “Danes me je iskreno sram, da delam na taki javni univerzi. Sram me bo tudi povedati mojim trem raziskovalcem, da konec meseca ne bodo imeli več pogodbe o zaposlitvi. Sram me bo, ko jim tega ne bom znal obrazložiti. Sram me je, da jim nisem mogel zagotoviti enakopravne obravnave v primerjavi z ostalimi, ki imajo to srečo, da prihajajo iz drugih članic, čeprav je njihova članica finančno že 'pod rušo'.”

Vodstvo Univerze na Primorskem očitke o obračunavanju z drugače mislečimi zavrača. Pojasnjujejo, da je državni revizor ugotovil velike nepravilnosti v poslovanju ZRS, ki jih mora vodstvo ZRS do naslednje seje upravnega odbora ustrezno pojasniti. “Zavrnitev novih zaposlitev na ZRS torej temelji na sklepu upravnega odbora, ki terja pripravo finančne sanacije zavoda in do tedaj prepoveduje novo zaposlovanje. Ta korak torej nima nobene zveze z rektorskimi volitvami,” zatrjuje pomočnik rektorja Gregor Kos. Na naše vprašanje, kako poslujejo Famnit in IAM, kjer je upravni odbor dovolil kar 41 zaposlitev, nismo dobili odgovora. Po letnem programu dela na Famnitu recimo načrtujejo 418.000 evrov minusa, pa je upravni odbor tam kljub temu dovolil 37 zaposlitev. Ali si rektor Dragan Marušič na prihajajočih rektorskih volitev na tak način na eni strani kupuje glasove, na drugi strani pa izloča tiste, ki bi mu utegnili škodovati, ker podpirajo Rada Pišota? Vprašanje je ostalo brez odgovora.

“Glasoval sem proti takemu sklepu, ker sem prepričan, da ne gre za enako obravnavo vseh članic in da take poteze vnašajo dodatna tveganja za Univerzo in ZRS. Nihče od prisotnih ni znal natančno pojasniti, kje so razlogi za sprejetje takega sklepa. Sklicujejo se na finančno nevzdržnost ZRS, vendar so si podatki in razlage med seboj zelo različne,” pravi Jerko Bartolić, član upravnega odbora Univerze na Primorskem. Bartolić ne skriva razočaranja, s kakšno lahkoto se sprejemajo sklepi, ki imajo lahko hude posledice za Univerzo in ZRS. “Kaj se bo recimo zgodilo s projekti, ki že potekajo? Kaj bo z zaposlenimi?,” se sprašuje Bartolić. Tudi na ta vprašanja od vodstva univerze nismo dobili odgovorov.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano