Marmor in barve med Rižano in oljkami

V Dekanih se končuje drugi mednarodni likovni simpozij, na katerem sodeluje priznana in pestra paleta kiparjev in slikarjev. Kamnite umetnine bodo obogatile sprehajalno pot od krajevnega trga do osnovne šole, v načrtu je tudi pot ob Rižani.

Paolo Hrovatin, Alfred Štefančič, Darij Gregorič in Nivea Kofol 
med občudovanjem umetniške stvaritve v sežanskem marmorju. Foto: Alenka Penjak
Paolo Hrovatin, Alfred Štefančič, Darij Gregorič in Nivea Kofol med občudovanjem umetniške stvaritve v sežanskem marmorju. Foto: Alenka Penjak

DEKANI > Reka Rižana je simpoziju tudi “posodila” svoje latinsko ime Formio fluvius, kar je bil navdih Darija Gregoriča, člana dekanske krajevne skupnosti ter zgodovinskega in kulturnega zanesenjaka, ki je prevzel vlogo koordinatorja pri izvedbi simpozija. Njegova vizija sega tudi do dekanskega slapa, kjer bodo v skorajšnji prihodnosti prav tako stale dovršeno oblikovane marmornate skulpture.

Ustvarjalno iskrico, zaradi katere so se Dekani vpisali med kraje s svojo lastno forma vivo, pa je kresnila kiparka Nivea Kofol, rojena Dekančanka, ki je svojo dušo že od rane mladosti napajala ob Rižani in si želi, da bi še drugi spoznali njeno spokojnost. Ker so se Dekani usedli med oljke in Rižano, je voda postala tudi rdeča nit letošnjega likovnega ustvarjanja. S to mislijo so ustvarjali kiparji Tadej Razingar, Urša Toman, Nivea Kofol, Veljko Zejak, Zvonimir Kamenar, Ana Reque, Bojan Krstič, Ivan Jeremič, Paolo Hrovatin, Tomi Blaževič in Zmago Kovač ter slikarji Taja Ivančič Zven, Marta Frei, Sead Emrič, Meta Šolar, Andrejka Čufer, Brane Širca in Veljko Toman. Prva umetniška instalacija naj bi že letos prišla k Rižani; njena avtorica je Ana Reque, zanjo pa je uporabila baker, železo in muransko steklo. Alfred Štefančič, predsednik KS Dekani, je skrbno bedel nad umetniki, in še njemu se je v glavi porodil načrt, da bi Dekani lahko postali prepoznavni tudi po svojih oljkah ter dobili označbo oljčne dežele; navsezadnje so oljke navdihnile mnoga letošnja umetniška dela in postale upodobljene v marmorju in na platnih.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano