Marmelade z zelo okusno dušo

Na sobotnem dnevu odprtih vrat Primorskega vrtička na Purissimi je imela poleg zelenjave glavno besedo - marmelada.

Komisija (z leve: Dunja Bandelj, Patricija Pirnat, Mojca 
Koman, Rok Hladnik, Marija Merljak, Nikola Šavle in Robert 
Fakin) ni imela lahkega dela.  Foto: Jaka Jeraša
Komisija (z leve: Dunja Bandelj, Patricija Pirnat, Mojca Koman, Rok Hladnik, Marija Merljak, Nikola Šavle in Robert Fakin) ni imela lahkega dela.  Foto: Jaka Jeraša

ANKARAN > Ne le da sta strokovnjakinji za prehrano Marija Merljak in Mojca Koman, sicer tudi sodelavki našega časopisa, skupaj s sodelavci Kmetijske zadruge Agraria ter profesorji in študenti sredozemskega kmetijstva na koprski fakulteti za matematiko, naravoslovje in tehnologijo na prizorišču kuhali marmelade iz jesenskega sadja in zelenjave. Svojo marmelado so na Purissimo prinesli tudi obiskovalci, ki so se odzvali vabilu Primorskih novic in se potegovali za najboljšo marmelado z ženskim in tisto z moškim podpisom.

Komisija pod vodstvom Marije Merljak ni imela lahkega dela. “Receptov se niste držali kot pijanec plota, a ste bili inovativni, kar je pomembno pri vsaki jedi. V marmelade ste dali dušo. Prav vsi ste zmagovalci,” je deseterici tekmovalcev polaskala Merljakova.

Po dolgotrajnem posvetovanju se je komisija, v kateri so bili še Dunja Bandelj z Univerze na Primorskem, direktor Primorskih novic Rok Hladnik, direktor KZ Agraria Robert Fakin, Patricija Pirnat iz Agrarie, ki je tudi skrbnica Primorskega vrtička, in njen sodelavec Nikola Šavle, vendarle odločila, da je najboljšo “žensko privlačno” marmelado (iz drnjul in sliv) skuhala Danila Zonta, najboljšo “moško” marmelado, ki jo po besedah Merljakove zaznamuje inovativnost, plemenitost, pokončnost in pogum, pa Vojko Mrak, ki je priznal, da je okus marelic “oplemenitil” z rumom.

Komisija se je odločila, da podeli še eno nagrado, in sicer za najbolj posebno marmelado, iz katere veje “prava harmonija”. Iz cimberjev in nekaj sliv jo je skuhal Bruno Komel.“Cimberjev nihče ne pobira, pa sem otresel drevo in jih je bilo za celo karjolo,” je izbiro sadja pojasnil Komel. “Problem je bilo spraviti ven koščice, a na srečo sem potrpežljiv,” je še pojasnil. PV


Najbolj brano