Marina prodaja lucijski Park Sonce

Piranski svetniki bodo jutri v prvem branju sprejemali odlok za gradnjo termalne riviere na območju Marine Portorož, čeprav se Marina Portorož in piranska občina še nista dogovorili o morebitni menjavi parcel. To je občina prepustila svetnikom. V Termah Čatež pravijo, da zamenjava parcel ni možna, lahko pa se pogovarjajo o prodaji Parka Sonce občini.

Piranski svetniki bodo jutri v prvem branju sprejemali odlok za gradnjo termalne riviere na območju Marine Portorož, čeprav 
se  Marina  in piranska občina še nista dogovorili o morebitni menjavi parcel. Problematičen je predvsem Park Sonce.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Piranski svetniki bodo jutri v prvem branju sprejemali odlok za gradnjo termalne riviere na območju Marine Portorož, čeprav se Marina in piranska občina še nista dogovorili o morebitni menjavi parcel. Problematičen je predvsem Park Sonce.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > V Termah Čatež, ki je lastnica Marine Portorož, so razočarani, da postopki okoli sprejemanja občinskega prostorskega načrta Termalna riviera tečejo tako počasi, so pa hkrati tudi zadovoljni, da bo odlok jutri na seji vsaj v prvem branju.

“Pričakujemo, da bo odlok dokončno sprejet do konca leta. Termalno riviero bodo s partnerjem gradile Terme Čatež. Denar imamo,” zagotavlja predsednik uprave Term Čatež Sebastjan Selan.

Ker je občina v gradivu za piranske svetnike zapisala, da pri Termalni rivieri ostaja še kar nekaj odprtih vprašanj, kot je tudi denimo zamenjava parcel za Park Sonce in ob kanalu Fazan, nas je zanimalo, zakaj se o tem niso dogovorili že pred sejo.

Na piranski občini so pojasnili, da odločitev prepuščajo svetnikom, ker je občinski svet najvišji organ odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti občine. “V okviru svojih pristojnosti občinski svet sprejema tudi prostorske plane in sprejema posamični program menjave nepremičnega premoženja,” je sporočila Slavica Tucakov.

Menjava parcel za Marino ni sprejemljiva

A kot pravi Sebastjan Selan, menjava parcel ne pride v poštev. “To smo občini že pojasnili. Na zamenjavo parcel ne moremo pristati, ker v tem trenutku sploh še ni jasno, kaj točno bi menjali in kakšne so vrednosti menjalnega razmerja,” pravi Selan in dodaja, da je Marina Portorož v zadnjih letih občini večkrat ponudila sodelovanje, saj jim že desetletje brezplačno oddaja parkirišče na nasutju pred Marino, brezplačno pa jim oddajajo tudi zemljišče, kjer je Park Sonce. Vendar to ne gre več, pravi Selan.

“Park Sonce bomo najprej ponudili v odkup občini. Če zanimanja ne bo, bomo jeseni začeli s postopki javne prodaje. Mi tistega zemljišča ne potrebujemo,” pravi Selan. Kaj bodo s parkiriščem, se še niso odločili, v skrajnem primeru lahko občini odpovejo najemno pogodbo in ga začnejo tržiti. “Od občine ne pričakujemo ničesar, zgolj to, da sprejme prostorske načrte, za katere naj bi se tudi sama zavzemala, saj koristijo kraju. Ne razumemo, zakaj ti postopki potem trajajo toliko časa,” še pravi Selan.

Park Sonce mora ostati krajanom

Da je gradnja termalne riviere dobrodošla rešitev za kraj, se strinja tudi predsednik krajevne skupnosti Lucija Franko Fičur. “Gradnjo termalne riviere načeloma podpiramo. Ampak Park Sonce mora ostati v uporabi krajanov. Če tega zagotovila občine ne bo, bomo odlok rušili tudi na referendumu, če bo treba,” je odločen Fičur, ki vztraja, da mora Park Sonce preiti v občinsko last. Prav tako bodo v krajevni skupnosti vztrajali, da se tudi območje kanala Fazan nameni krajanom in ob morebitni gradnji termalne riviere nikakor ne bodo pristajali na kakšne posebne ograje. Pričakujejo tudi javne programe.

Na jutrišnji seji je torej pričakovati kar zanimivo razpravo. Vodja svetniške skupine SD Vojka Štular je povedala, da so se dogovorili, da bo koalicija odlok v prvem branju sicer podprla, vendar bodo jasno povedali, da drugega branja ne bo, dokler se ne uredijo vse odprte in pereče zadeve.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano