Marina čaka novo ponudbo za park Sonce

Čeprav je piranski župan Peter Bossman napovedal, da se bo s trdo roko pogajal v sporih s Hoteli Bernardin in Marino Portorož, je - kot kaže - vendarle pripravljen na milejše tone. Potem ko se je pred kratkim srečal s predsednikom uprave hotelov na Bernardinu Kristjanom Staničićem, je zdaj občinsko pogajalsko skupino napotil tudi v portoroško marino.

Sebastjan Selan: “Dogovorili smo se, da nam bo 
piranska občina poslala novo ponudbo za odkup 
parka Sonce v Luciji.”   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sebastjan Selan: “Dogovorili smo se, da nam bo piranska občina poslala novo ponudbo za odkup parka Sonce v Luciji.”  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Direktor Marine Portorož Sebastjan Selan pravi, da se je s šestčlansko občinsko pogajalsko skupino sestal pred kakšnimi desetimi dnevi. “Dogovorili smo se, da nam bo piranska občina poslala novo ponudbo za odkup parka Sonce v Luciji. Njihovega predloga do zdaj še nismo prejeli,” pojasnjuje Selan. Zagotavlja, da so v Marini odprti za kompromisne rešitve, vendar ne pozabiti dodati, da so z občino na različnih bregovih.

Pogovori korektni, rešitve še ni na mizi

Piranskega župana Petra Bossmana na srečanju sicer ni bilo. Njegova stališča za pogajalsko mizo so zastopali predstojnica občinskega urada za premoženjsko pravne zadeve Kristina Ivančič, direktorica občinske uprave Janja Pavšič, vodja občinskega urada za gospodarstvo in turizem Ljubo Bertok, občinski odvetnik Aleksij Mužina, predsednik KS Lucija Franko Fičur in občinski svetnik Robert Jakin iz opozicijske stranke Slovenija za vedno.

Jakin nam ni želel zaupati nič konkretnega o zavezah, ki so jih sprejeli na srečanju s prvim možem marine. “Lahko povem le to, da so bili pogovori korektni. Trudimo se najti rešitev v dobro lokalne skupnosti.” Franko Fičur pa priznava, da je bil prvi občutek na sestanku dokaj negativen in da sta obe strani razkazovali mišice. “Pa saj je logično, da smo bili tudi mi nepopustljivi,” ocenjuje. Po njegovih besedah v Marini nočejo niti slišati o zamenjavi zemljišč za park Sonce, zato so se dogovorili, da bo občina pripravila novo finančno ponudbo za te parcele. “Še vedno upam, da bo prevladal razum,” apelira Fičur.

Januarja poteče pogodba za park

Marina Portorož je zakupno pogodbo za Park sonce v Luciji, ki je bila sicer sklenjena za obdobje pet let z možnostjo odpovedi s šestmesečnim odpovednim rokom, prekinila 16. julija letos in občino obvestila, da želi zemljišče v parku prodati. Občini tako 17. januarja poteče najemna pogodba za to območje. V portoroški marini so ocenili, da je to zemljišče vredno 3,6 milijona evrov, piranska občina pa je bila zanj pripravljena plačati 32 evrov za kvadratni meter - to bi za 13.000 kvadratnih metrov veliko površino naneslo 416.000 evrov. To je za Marino popolnoma nesprejemljiva ponudba, je že večkrat poudaril Selan. Koliko višji znesek je pripravljena ponuditi občina, v občinski upravi niso odgovorili. Potrdili so le, da bodo pripravili ponudbo.

Marina pripravljena na pravno vojno

Spomnimo, da se je spor med Marino Portorož in občino Piran še poglobil po nedavnem sprejetju nekaterih občinskih odlokov. Svetniki so namreč potrdili začasne ukrepe za zavarovanje območja parka Sonce v Luciji, izglasovali zaključek načrta za Lucijo Center in se strinjali z začetkom novega prostorskega načrta za park Sonce. To pa dejansko pomeni, da lahko Marino razlastijo in na območju parka uresničijo svoje občinske načrte. Med drugim bi radi začasno parkovno ureditev spremenili v trajno. V Marini Portorož so se medtem že oborožili s tremi pravnimi mnenji, s katerimi bodo dokazovali svoj prav, napovedujejo pa tudi morebitne tožbe in kazenske ovadbe, če se bo spor z občino še zaostril.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano