Marina Portorož s tremi pravnimi mnenji v boj s piransko občino

V Marini Portorož so se oborožili s tremi pravnimi mnenji, s katerimi bodo dokazovali svoj prav v sporu s piransko občino. Če bo ta danes na občinski seji vztrajala s sprejemom načrta za park Sonce v Luciji in zaščitnimi ukrepi za to območje, bodo v Marini razmislili o odškodninski odgovornosti in tožbah. Prepričani so namreč, da se bodo v občini opekli z neustavnimi in nezakonitimi odloki, v obojestransko korist zato predlagajo pogajanja, na katerih naj prevlada razum.

Direktor Marine Portorož Sebastjan Selan (levo) in predsednik  nadzornega sveta Bojan Petan sta se oborožila s tremi 
pravnimi mnenji, s katerimi bosta dokazovala svoj prav v 
sporu s piransko občino. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Direktor Marine Portorož Sebastjan Selan (levo) in predsednik nadzornega sveta Bojan Petan sta se oborožila s tremi pravnimi mnenji, s katerimi bosta dokazovala svoj prav v sporu s piransko občino. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Direktor Marine Portorož Sebastjan Selan in predsednik njenega nadzornega sveta Bojan Petan se opirata na pravna mnenja Rajka Pirnata, Stojana Zdolška in Bogomirja Horvata. Vsi trije so pritrdili argumentom Marine, da bi piranska občina, v kolikor bodo svetniki na današnji seji sprejeli nekatere odloke, ravnala nezakonito in protiustavno.

Občinski svetniki bodo namreč na mize dobili odloke o koncesiji za upravljanje pristanišča Marine Portorož, o začasnih ukrepih za zavarovanje območja parka Sonce, o zaključku načrta za Lucijo Center in o začetku novega prostorskega načrta za park Sonce.

Upajo, da bodo odloke umaknili

V Marini so mnenja včeraj poslali tudi odgovornim v piranski občini. Pričakujejo, da bodo z njimi seznanili občinske svetnike in jih pozvali, naj odlokov ne izglasujejo. Na vprašanje, ali bodo za Marino sporne odloke umaknili z dnevnega reda, pa v občini odgovarjajo, da ta ostaja nespremenjen. Za druge izjave na to temo se je včeraj piranska oblast ovila v molk.

Selan in Petan med drugim opozarjata, da je odlok o začasnih ukrepih za park Sonce nezakonit, saj za območja, kjer že velja zazidalni načrt, sploh ni dopustno sprejeti takšnih ukrepov. Če bi ga svetniki potrdili, bi imeli v Marini zvezane roke za kakršnokoli razpolaganje s tamkajšnjimi zemljišči - prepovedana bi bila tako gradnja kot prodaja parcel. “Občina nas sploh ni seznanila z razlogi in dokazili za takšno odločitev,” ne razume Selan.

Bo morala občina odstraniti drevesa?

Petan je sicer ubral še ostrejše tone. Pravi, da piranski občini 17. januarja poteče najemna pogodba za tisto območje, v enem od členov pa jasno piše, da jim morajo zemljišča vrniti v prejšnjem stanju. “Torej bi morali v občini odstraniti vsa zasajena drevesa, zravnati hribčke, umakniti klopce, vodomet,” našteva. Vseeno upa, da bo prevladal razum in bodo uspeli skleniti kompromis v dobro krajanov.

Spomnimo, da bi lahko piranska občina s sprejetjem odloka o načrtu za park Sonce celo razlastninila Marino in ji gladko odvzela ta lucijska zemljišča. V Marini sicer niso proti, da bi občina pridobila nazaj v svojo last te nepremičnine, vendar ne na njihovo škodo in ne za 32 evrov po kvadratnem metru, kolikor je znašala ponudba občine.

“Naj občina odplača park z dolgoročno najemnino za realno tržno ceno,” predlaga Selan. Zanika, da bi ga občini ponujali v zameno za 3,6 milijona evrov. To je bila zgolj cenitev zemljišč, pojasnjuje. Zagotavlja, da Marina nikoli ni trdila, da se jim projekt za ureditev središča Lucije, torej stanovanj, zdravstvenega doma in knjižnice, ne bi izplačal, ker so krajani oporekali prevelikemu številu stanovanj. Ko našteva, koliko denarja so že porabili za različne načrte in dokumentacijo, se pri parku Sonce številke povzpnejo do zneska 278.000 evrov.

V Marini Portorož se sklicujejo na pravna mnenja tudi v primeru odloka o koncesiji za upravljanje pristanišča Marine Portorož, ki ga bodo danes potrjevali piranski občinski svetniki. Pravniki Marine Portorož namreč menijo, da bi občina kršila ustavo in zakon, če bi enostransko posegla v pogodbena razmerja koncesijskega značaja.

“Vojna turističnemu gospodarstvu”

Prepričan pa je, da so se prav zaradi lastništva parka Sonce ustavili projekti za gradnjo termalne riviere. “Ni res, da smo mi predlagali umik. Občina je pogojevala eno z drugim. Torej, da bi v zameno za zemljišča v parku, mi lahko nadaljevali z načrti za riviero. Na to pa ne pristajamo,” je odločen Selan.

Petan ga dopolni z mislijo, da gre za enostranske odločitve, ki mejijo na izigravanje. “Turistična občina je napovedala vojno turističnemu gospodarstvu. Takšne poteze škodujejo razvoju turizma. Povsem nerazumsko je, da se piranska občina otepa termalne riviere, ko pa bi ta zagotovo podaljšala sezono v Portorožu,” meni Petan.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano