Marina Portorož bo začela zaračunavati parkirnino

Marina Portorož bo jutri začela zaračunavati parkirnino na makadamskem parkirišču v Luciji, ki ga je do zdaj brezplačno oddajala piranski občini. Za vsako uro parkiranja bo treba odšteti pol evra, parkiranje za avtodome, kombije in avtobuse bo nekoliko dražje.

Na makadamskem parkirišču v Luciji  (v ozadju  levo) bo od jutri za uro parkiranja treba odšteti 
pol evra. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na makadamskem parkirišču v Luciji (v ozadju levo) bo od jutri za uro parkiranja treba odšteti pol evra. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Ta teden se je iztekel odpovedni rok pogodbe o najemu parkirišča, ki ga je Marina Portorož vrsto let brezplačno oddajala piranski občini.

Ura parkiranja pol evra

Direktor Marine Portorož Sebastjan Selan pojasnjuje, da so pogodbo občini odpovedali zato, ker si brezplačnega oddajanja kot gospodarska družba ne morejo več privoščiti. “Vsak prihodek, ki ga bomo dobili od parkirišča, bo dobrodošel,” pravi Selan in pojasnjuje, da bo ura parkiranja za avtomobile stala pol evra, parkiranje za avtodome, kombije in avtobuse pa bo nekoliko dražje.

Selan zanika, da bi to pomenilo konec sodelovanja s piransko občino, saj sta Marina Portorož in Terme Čatež še vedno zainteresirani, da na območju Marine postavijo termalno riviero, prav tako niso opustili načrtov z ureditvijo centra Lucije.

Noben od omenjenih prostorskih načrtov sicer še ni bil sprejet. OPPN Center Lucija je obtičal po prvi obravnavi, OPPN Termalna riviera pa še sploh ni prišel pred svetnike, saj so ga na zadnji seji na željo Marine umaknili z dnevnega reda. “S piransko občino ves čas dobro sodelujemo in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Odločitev, da bomo začeli tržiti parkirišče so sprejeli z razumevanjem, dogovorili smo se tudi, da bomo stanovalcem omogočili določene ugodnosti. Prav tako bodo na parkirišču še naprej lahko parkirali avtobusi,” pravi Selan.

Marina Portorož je piranski občini odpovedala tudi najemno pogodbo za Park Sonce, vendar se tam odpovedni rok izteče januarja prihodnje leto. Sebastjan Selan vztraja, da bo Marina tisto območje prodala in ne zamenjala, tako kot si je želela piranska občina. “Cenitev in ponudbo smo jim že poslali, čakamo odgovor. Verjamem, da se lahko dogovorimo, da bo sprejemljivo za vse,” pravi Selan. Na piranski občini potrjujejo, da so se pogovori o odkupu začeli, da pa občina denarja za to v proračunu 2015 ni predvidela. “Park Sonce mora ostati v uporabi krajanov in na tem bomo vztrajali. Če bo Marina Portorož vztrajala s kakšno drugo rešitvijo, se bomo v KS z vsemi močmi uprli prostorskemu načrtu za njihovo termalno riviero in bomo tam zahtevali parkovne površine,” pravi Franko Fičur. KS sicer zdaj podpira projekt termalne riviere.

Občina: nadomestnih lokacij nismo iskali

“Ker parkirišče na tej lokaciji ostaja v funkciji, ni potrebe po iskanju nadomestnih lokacij. Odločitev Marine ne bo vplivala na razmere v mirujočem prometu v Luciji,” so na naše vprašanje, kako bodo po prekinitvi pogodbe reševali parkirno stisko v Luciji, odgovorili na piranski občini. Tudi tam zagotavljajo, da prekinitev pogodbe ne bo spremenila načina sodelovanja z Marino Portorož.

“Občina Piran bo, tako kot doslej, tudi v prihodnje vedno pripravljena na sodelovanje s turističnim gospodarstvom, saj se zavedamo naše soodvisnosti,” so sporočili in dodali, da je bilo sodelovanje občine Piran in Marine Portorož doslej vedno korektno, “v skladu s pogodbo o pogojih in načinu uporabe luške infrastrukture in zakonom o prostorskem načrtovanju.”

V krajevni skupnosti Lucija z novim režimom parkiranja včeraj še niso bili uradno seznanjeni. Predsednik KS Franko Fičur upa, da bodo prebivalci resnično dobili ugodne abonmaje, saj parkirnih mest v Luciji ni na pretek. Obenem je tudi zadovoljen, da bo zdaj nekdo res skrbel za območje, saj so se na parkirišču čez noč zadrževali tudi mladi in povzročali nevšečnosti.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano