Marić: Hrvaška ni izigrala dogovora za Cimos

Hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić je potrdil, da je o Cimosu tudi danes po telefonu govoril s slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Zavrnil je navedbe iz Slovenije, da naj bi Hrvaška izigrala dogovor za rešitev Cimosovega spora na Hrvaškem, ki je bil dosežen na Otočcu minuli teden.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Hrvaška stran naj bi Sloveniji poslala predlog sporazuma za rešitev spora o Cimosu na Hrvaškem, v katerem finančni del ni sporen, medtem ko naj bi se po poročanju portala Siol.net pojavili dodatni pogoji glede ohranjanja delovnih mest na Hrvaškem, ki odstopajo od dogovora iz Otočca. Ti pogoji naj bi bili za italijanske kupce nesprejemljivi.

Marić je na današnji novinarski konferenci o delu ministrstva v prvih treh mesecih po ustanovitvi napovedal, da se bo v popoldanskih urah odvilo srečanje predstavnikov Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in hrvaške Agencije za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB), da bi videli, "kako urediti tudi te podrobnosti".

Kot je dodal, sklep o Cimosu, ki ga je hrvaška vlada sprejela prejšnji teden, temelji na dogovoru ministrov z Otočca. "Vse, kar je v besedilu vladne odločitve, je bilo predmet pogovorov in dogovorov", je dejal.

Na vprašanje, ali je hrvaška stran izigrala dogovor z Otočca, kot so to poročali slovenski mediji, je Marić odgovoril, da Počivalšek česa takega v njunemu telefonskemu pogovoru danes ni omenjal.

Povedal je, da se je v vsakem trenutku pripravljen pogovarjati s Počivalškom o rešitvi problema, potem ko se s Cimosom na Hrvaškem v zadnjih 20 letih dejansko nihče ni storil ničesar, saj so vsi mislili, da je primer zastarel.

Marić je na današnji novinarski konferenci omenil rešitev usode Cimosa kot enega od uspehov njegovega ministrstva, po katerem bo v hrvaško državno blagajno priteklo sedem milijonov evrov. Pričakuje, da bo do končnega dogovora prišlo v naslednjih nekaj dneh, ko naj bi DUTB in DAB podpisala pogodbo o poravnavi.

Poleg DUTB v pogovorih s hrvaško stranjo sodelujeta še Slovenski državni holding (SDH) in gospodarsko ministrstvo, koraki pa morajo biti usklajeni z italijanskimi kupci, skladom Palladio Finanziaria in njegovi družbi TCH Cogeme.

Za italijanskega vlagatelja je domnevno nesprejemljiva obveznost, da bi v naslednjih dveh letih moral obdržati vse zaposlene v treh Cimosovih obratih v hrvaški Istri - v Buzetu, Roču in Labinu. Na Hrvaškem so pripravljeni do konca leta obdržati 900 ljudi.

Na hrvaški strani neuradno opominjajo, da so se pogovarjali s slovensko stranjo in ne z Italijani ter da mora Slovenija zagotoviti jamstva za ohranitev približno 4000 delovnih mest v Cimosovih tovarnah v Sloveniji in na Hrvaškem.

STA


Najbolj brano