Mansson: S prodajo Cimosa ne smemo čakati

Med potencialnimi kupci Cimosa zaradi preteklosti še vlada negotovost in bi radi videli nedržavnega lastnika, preden začnejo dobivati nova naročila, je za današnjo izdajo Delove priloge Svet kapitala povedal glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson.

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson Foto: STA
Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson Foto: STA

LJUBLJANA > “S prodajo zato ne smemo čakati. Čas je pravi, da Cimos dobi dobrega lastnika, ki bo podpiral in investiral v podjetje,” je dejal Torbjörn Mansson.

Najboljši lastnik bi bil po njegovem dolgoročni strateg, vendar Mansson pozna tudi dobre primere, ko je bil lastnik podjetja s podobno dejavnostjo nekaj let finančni sklad. “Nekateri strategi morda ne bi hoteli kupiti podjetja, ki še ni povsem prestrukturirano. Včasih je možnost za finančni sklad, da v treh letih družbo prestrukturira, vanjo investira in proda strategu,” je pojasnil.

Mansson je povedal tudi, da nteres za Stožice obstaja, postopek prodaje pa bi lahko končali v treh ali štirih mesecih. Glede načrta o združitvi hotelov pod vodstvom DUTB je dejal, da se zaradi zgodbe s Savo ni zrušil, je le zadržan.

Mansson podrobnosti postopka glede Stožic ni mogel podrobno komentirati, dokler ne pride do prodaje. “Menim, da bomo v treh ali štirih mesecih postopek končali. A za to potrebujemo čas. Interes obstaja, pogovori potekajo, kaže precej dobro, a položaj je zelo zapleten,” je dejal.

Ker je v proces vpletenih veliko deležnikov, bo morda trajalo tudi pol leta. “A videti je, da bomo našli rešitev še letos,” je optimističen Mansson. Ali bodo v Stožicah gradili nakupovalni center, ne ve, je pa dejal, da bi bila logična komercialna dejavnost.

Glede prodaje Alpine je dejal, da gre za dobro blagovno znamko in dobro podjetje, ki bi ga radi razvijali. “Potrebno je poslovno prestrukturiranje. Strategijo podjetja bomo verjetno nekoliko spremenili, in sicer od proizvodnje na zalogo do proizvodnje, ki bo bolj odvisna od povpraševanja. Tako bomo krepili blagovno znamko, da bi bila še naprej premium znamka,” je dejal.

Interes za Alpino po njegovih besedah obstaja že zelo dolgo. “Vendar moramo podjetje pred prodajo najprej poslovno prestrukturirati,” je dodal. Vodja področja upravljanja s posojili v DUTB Miha Štepec je prejšnji teden na novinarski konferenci sicer dejal, da naj bi prodaja Alpine stekla prihodnje leto.

Na vprašanje, katero premoženje DUTB bo naslednje prodano, Mansson ni dal natančnega odgovora, je pa dejal, da se končuje več procesov. “Ne gre za večje premoženje, ampak za transakcije od pet do deset milijonov evrov,” je pojasnil.

Načrt o združitvi hotelov pod vodstvom DUTB se zaradi zgodbe s Savo ni zrušil, je le zadržan, je dejal Mansson. “Najbolje bi bilo, če bi lahko skupaj optimizirali in prestrukturirali večji portfelj hotelov. Zdaj vodimo prestrukturiranje od primera do primera, dokler ne bomo lahko ravnali drugače,” je še dejal Mansson.

STA


Najbolj brano