Manj embalaže pomeni manj odpadkov

Izolski osnovnošolci bodo v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov do 29. novembra prek različnih aktivnosti spoznavali, kako s preprostimi ukrepi v vsakdanjem življenju zmanjšati količino odpadne embalaže. Poleg tega bo izolska Komunala na petih zbiralnicah za odpadke postavila dodaten zabojnik za zbiranje manjše odpadne električne in elektronske opreme.

Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja 
odpadkov je  zmanjševanje odpadne embalaže.
Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je zmanjševanje odpadne embalaže. 

IZOLA > Evropski teden zmanjševanja odpadkov je projekt Evropske unije, katerega vodilna tema v letošnjem letu je zmanjševanje količin odpadne embalaže. Cilj projekta je širšo javnost seznaniti s preprostimi ukrepi, s katerimi je moč prispevati k zmanjševanju odpadne embalaže.

V sodelovanju z Metko Šori bodo na Komunali organizirali interaktivno predstavo ter delavnice za izolske osnovnošolce. S predstavo bodo učencem na barvit in praktičen način prikazali neskončne možnosti ponovne uporabe odpadkov ter izvedli “trening” pravilnega ločevanja odpadkov.

Skozi delavnice pa se bodo učenci seznanili s praktičnimi načini zmanjševanja količin odpadne embalaže, kako ravnati, da do odvečne embalaže ne bi prišlo, oziroma, da se jo ustvari čim manj, ter kako s ponovno uporabo odpadne embalaže ustvariti nove koristne predmete.

Na ta način novi nakupi niso potrebni, s čimer se zmanjšuje ustvarjanje novih odpadkov. Izdelke iz odpadne embalaže bodo razstavili v izolski knjižnici, kjer bodo tudi prikazali, koliko odpadne embalaže proizvede vsak izmed nas. Razstava bo na ogled od 25. novembra do 9. decembra.

Poleg tega bodo v izolski Komunali v sodelovanju z družbo Zeos v tem tednu v občini postavili pet uličnih zbiralnikov za manjšo odpadno električno in elektronsko opremo. “Ker gre za vseslovenski projekt, so zabojniki trenutno opremljeni le z napisi v slovenskem jeziku, ki pa jih bomo v čim krajšem času dopolnili še z napisi v italijanskem jeziku,” sporočajo iz izolske komunale.

Spletno uredništvo


Najbolj brano