Mali rtič, velike težave

Ankarančane je znova zmotil nered na Malem rtiču pri Lazaretu. Opozarjajo na domače in tuje turiste, ki tam kampirajo na črno, ob tem pa še na kupe smeti in pasje iztrebke, ki da se bohotijo vsepovsod.

Mali rtič ob našem obisku ni bil nasmeten, pač pa urejen na 
svoj prijeten, nekoliko divji način. Kamperisti, ki smo jih 
srečali, so večinoma nameravali ostati nekaj dni. Foto: Alenka Penjak
Mali rtič ob našem obisku ni bil nasmeten, pač pa urejen na svoj prijeten, nekoliko divji način. Kamperisti, ki smo jih srečali, so večinoma nameravali ostati nekaj dni. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Mali rtič je že dolga leta priljubljen prostor za ljudi, ki ne marajo urejenih, betoniranih in nadzorovanih plaž. Pred leti so ga koprski redarji še občasno obiskali, ljudem, ki so tam kampirali ali šotorili - seveda na črno - izdali opozorilo, med spremembami in gledanjem navzkriž med Ankaranom in Koprom pa je postal spregledan in domala pozabljen. Le policisti ga redno obiskujejo in, kot nam je povedal mlad Ljubljančan, ki tam namerava preživeti nekaj dni, obiskovalce opozorijo, da šotorjenje ni dovoljeno, avtomobile pa da lahko parkirajo zgolj za 24 ur.

Kljub temu je bil v poletnih mesecih Mali rtič polno zaseden, ob našem obisku pa smo našli samo še nekaj Nemcev s kamperji. Nekateri so tam nameravali ostati zgolj en dan, saj so bili na poti v hrvaški Medulin. Drugi so prespali že tretjo noč, ne vedoč, da počnejo nekaj, kar ni dovoljeno. Table, ki bi opozarjala na nedovoljeno početje, tam ni. Gospa, s katero smo se pogovarjali, na Malem rtiču postane nekaj dni vsako leto. Iz pogovorov s sosedi je tudi izvedela, da posamezniki tam preživijo več mesecev, zlasti ko se znajdejo v finančnih težavah. A hrupen ali težaven ni nihče, zatrjuje.

Policisti Policijske postaje Koper varnostno problematiko na območju Lazareta poznajo in dogajanje vsak dan spremljajo. Tam je prisoten tudi vodja policijskega okoliša. “V preteklem letu so na tem območju obravnavali kaznivo dejanje ropa na bencinskem servisu na Lazaretu, poleg tega pa so policisti na območju Lazareta, predvsem v času turistične sezone, zaznali več primerov nedovoljenega kampiranja, predvsem Slovencev,” je povedala Anita Leskovec, predstavnica Policijske uprave Koper za odnose z javnostmi. Zaradi kršitve določil prvega odstavka 18. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru so policisti izrekli 60 glob.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik seveda ve, kje je Mali rtič in kakšen “divji” ugled si je pridobil med ljudmi. “Kampiranje je tam nezakonito, vendar ljudi ne bomo na silo prepričevali, da Mali rtič temu ni namenjen, pač pa bomo to počeli na razumen način,” pravi Strmčnik. Ko bo začela v Ankaranu delovati redarska služba - župan napoveduje, da se bo to zgodilo novembra - bo postopoma prišla vrsta tudi na Mali rtič.

Župan še napoveduje, da načrtujejo čistilno akcijo med mejnim prehodom Lazaret in Sv. Jernejem. Prihodnjo turistično sezono pa bodo ostreje nadzorovali tudi lastnike kamperjev pri Valdoltri, kjer prav tako radi postanejo nekaj dni in to počnejo prav tako na črno.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano