Mali mandrač bo upravljala ankaranska občina

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je prenesla upravljanje malega mandrača na občino Ankaran. Pobudo za podpis pogodbe o začasnem upravljanju je na občino naslovilo samo vodstvo bolnišnice. Upajo namreč, da bo občina tam vpeljala več reda.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Zakonodaja ortopedski bolnišnici Valdoltra ne dovoljuje, da bi upravljala pristanišče in tudi ne, da bi tržila priveze. Kdorkoli ima tam privezano plovilo, zanj ne plačuje najemnine. Vodstvo bolnišnice je lani poleti že skušalo urediti odnose v malem mandraču, pa je poželo vihar, saj se lastniki bark zavedajo, da bolnišnica nima vodne pravice oziroma ustreznega dovoljenja agencije za okolje ali ministrstva za okolje in prostor.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik nam je pojasnil, da so že lani, pred novim letom, iz ortopedske bolnišnice Valdoltra na občino sporočili, da so razmere v mandraču nemogoče, saj ljudje privezujejo barke brez nadzora, bolnišnica pa ima zavezane roke in ne more ukrepati. Po pogodbi o začasnem upravljanju so na občino prenesli manjši pomol znotraj območja bolnišnice in priobalni pas. Sledila bo sanacija, napoveduje Strmčnik: poglobitev mandrača, namestitev lovilcev olj in še vrsta stvari, nujnih za normalno delovanje potniškega pristanišča. “Šele potem bomo privezna mesta v malem mandraču oddajali ali dajali v začasno uporabo,” dodaja župan.

Dostop do obalnega pasu za vse

V prihodnosti želi občina vsem zagotoviti prost dostop do obale tudi na območju Valdoltre. Razmišljajo tudi o novem režimu uporabe vrat, ki zapirajo dostop do malega mandrača in ljudem onemogočajo sprehod ob morju.

Bolnišnica želi varnost

Mandrač in pomol v Valdoltri je bolnišnica zgradila z lastnim denarjem, da bi lahko učinkovito in uspešno zdravila otroke s tuberkulozo. Zgradila je tudi zunanji, večji pomol; namenjen je bil privezovanju večjih bark s potniki, upravlja pa ga Komunala Koper.

Če bosta vodstvi bolnišnice in občine našli skupni jezik, bo bolnica želela še naprej zagotoviti varnost in preprečiti motenje posesti.

Dostop do mandrača pod Valdoltro in tudi sto let starega parka je možen prek glavnega vhoda, in sicer čez dan za vse obiskovalce in sprehajalce. “Res pa je park v osnovi namenjen predvsem bolnikom in njihovim obiskovalcem. Zaradi miru in varnosti bolnikov je območje bolnišnice, vključno s parkom, v nočnih urah zaprto,” je povedal Bruno Kuzmin iz bolnišnice Valdoltra.

“Bolnišnica se bo glede nadaljnjega razvoja in vizije dostopnosti morja kot javne dobrine dogovarjala oziroma upoštevala in sledila navodilom ter usmeritvam lastnika, ministrstva za zdravje. Ob tem bo v največji možni meri zagotavljala varnost pacientov na celotnem območju kompleksa in upoštevala pobude lokalne skupnosti, s katero je bolnišnica do sedaj vedno dobro sodelovala,” pa nam je še povedala Nada Zajec iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano