Male delničarje zanima, če bo uprava Luke Koper pokrila škodo

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) z začudenjem spremlja dogajanje zadnjih dni v Luki Koper, zaradi katerega po njihovih navedbah najbolj trpijo poslovni partnerji ter podjetje samo in njegovi delničarji. Zato so danes na upravo Luke naslovili več vprašanj, predvsem o sprejetih ukrepih zaradi blokade pristanišča in kršitev delovne zakonodaje.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) z začudenjem spremlja dogajanje zadnjih dni v Luki Koper, zaradi katerega po 
njihovih navedbah najbolj trpijo poslovni partnerji ter podjetje 
samo in njegovi delničarji.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) z začudenjem spremlja dogajanje zadnjih dni v Luki Koper, zaradi katerega po njihovih navedbah najbolj trpijo poslovni partnerji ter podjetje samo in njegovi delničarji.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Društvo MDS ugotavlja, da je tridnevna ustavitev delovnega procesa, ki je bila danes delno sproščena, še toliko bolj nerazumljiva ob upoštevanju dejstva, da je Slovenski državni holding (SDH) na petkovi skupščini umaknil zahtevo po zamenjavi treh nadzornikov, ki je pri vodstvu in delavcih pred skupščino poleg nekaterih izjav predstavnikov SDH in vlade v javnosti povzročala največ negodovanja.

Društvo MDS je zato na upravo Luke naslovilo niz vprašanj in tako vodstvo kot nadzornike prosi, da se do navedenih vprašanj opredelijo ter nanje v najkrajšem možnem času podajo odgovore, tudi preko spletnih strani Ljubljanske borze.

Po njihovi oceni izpad prihodkov znaša več kot 1,5 milijona evrov

Društvo MDS med drugim zanima nastala škoda zaradi dogajanja zadnjih dni. Glede na nedavno objavljene nerevidirane rezultate za prvo četrtletje je Luka Koper v prvih treh mesecih ustvarila 48,1 milijona evrov prihodkov od prodaje. Ker prvo četrtletje beleži 91 dni, bi to po njihovi oceni pomenilo, da je Luka Koper v povprečju zabeležila nekaj nad 529.000 evrov prihodkov na dan. Po tej logiki bi tridnevna zaustavitev del pomenila izpad prihodkov v višini več kot 1,5 milijona evrov.

Društvo MDS zato upravo sprašuje, koliko natančno znaša izpad prihodkov za Luko in koliko znaša ocenjena poslovna škoda, ki jo bodo utrpeli poslovni partnerji.

Zanima jih tudi, kaj je uprava storila do sedaj, da bi se nemoteno nadaljevali poslovni procesi. Sprašujejo tudi, ali namerava štiričlanska uprava, poleg predsednika Dragomirja Matića jo sestavljajo še Andraž Novak, Irena Vincek in Stojan Čepar, iz lastnih žepov pokriti nastalo poslovno škodo.

Radi bi izvedeli tudi, koliko od skupno 1040 zaposlenih je v zadnjih dneh kršilo delovno zakonodajo

Nadalje jih zanima, ali je uprava zoper delavce, ki s spontanim uporom po njihovih navedbah kršijo delovno zakonodajo, sprejela ukrepe in če jih je, kakšne. Radi bi tudi izvedeli, koliko od skupno 1040 zaposlenih po podatkih za konec 2015 je v zadnjih dneh na ta način kršilo delovno zakonodajo.

Sprašujejo tudi, kdaj in na kakšen način je uprava obvestila policijo, da je dostop v pristanišče blokiran. Zanima jih še, ali je sklenila kakšne dogovore s posameznimi vpletenimi stranmi.

Glede odnosov z deležniki bi radi izvedeli, kdaj in na kakšen način je uprava družbe obvestila državo, Mestno občino Koper in Občino Ankaran o blokadi pristanišča in na podlagi katerega člena iz katerega zakona je zaprosila za pomoč predsednika vlade Mira Cerarja. Pri tem so v Društvu MDS poudarili, da je uprava v letnem poročilu zapisala, da država s skupino Luka Koper ni povezana oseba, saj nima neposrednega vpliva na upravljanje družbe.

Sprašujejo tudi, ali držijo navedbe, da uprava strankam Luke odgovarja, da ima zvezane roke in da naj se za razrešitev zapleta obrnejo na premierja Cerarja, Če je to res, jih zanima, ali to pomeni, da je uprava del svojih pooblastil in odgovornosti prenesla na predsednika vlade, kdaj namerava o tem obvestiti delničarje družbe in kakšna je pravna podlaga za ta prenos.

Medtem ko je bilo društvo MDS v zadnjih dneh kritično do delovanja uprave in nadzornega sveta Luke v sporu z državo kot večinskim lastnikom podjetja, pa je Vseslovensko združenje malih delničarjev jasno stopilo na stran vodstva in delavcev Luke.

STA


Najbolj brano