Mala jadranska Moskva

S podpisom sporazuma na najvišji ravni so pred dnevi konkretizirali sodelovanje med Univerzo na Primorskem in moskovsko univerzo Lomonosov. V Kopru bo poslej podružnica ugledne ruske ustanove, prva v Evropi. Že jeseni, napovedujejo na UP, naj bi vpisali prve magistrske študente, ki bodo na programu v angleškem jeziku lahko pridobili diplomi obeh univerz.

Podpis sporazuma v Moskvi je bil dogodek na najvišji ravni.  Foto: Up/Lomonosov
Podpis sporazuma v Moskvi je bil dogodek na najvišji ravni.  Foto: Up/Lomonosov

KOPER, MOSKVA > Ob robu obiska slovenske delegacije v Ruski federaciji sta memorandum podpisala zunanji minister Karl Erjavec in rektor Lomonosova Viktor A. Sadovnichy.

Univerza s sateliti

Dokument univerzama omogoča, da skupaj vzpostavita podružnico Lomonosova v Kopru in s tem, kot poudarjajo na UP, “oblikovanje sistematičnega institucionalnega okvira za razvoj skupnega raziskovanja in izobraževanja za namene spodbujanja sodelovanja med državama. To bo hkrati prva podružnica Lomonosova v Evropi, v kateri se bodo izobraževali evropski, ruski in drugi študenti, ki bodo s študijem v Kopru lahko pridobili diplomi obeh univerz.”

Ruska velikanka

“Prvi vtis ob mojem prvem obisku najpomembnejše ruske državne univerze maja 2014 ni bila le impozantna zgradba, ki je, kot vemo, najvišja izobraževalna stavba na svetu, pač pa veličina univerze v vseh njenih pogledih. Najprestižnejša ruska univerza Lomonosov, ki je lani v vesolje poslala že svoj šesti satelit Sputnik, je ena najpomembnejših postaj na poti k odličnosti naše univerze,” je po vrnitvi z Moskve povedal rektor UP Dragan Marušič.

Univerza Lomonosov na 39 fakultetah in 15 raziskovalnih središčih zaposluje 5000 profesorjev in raziskovalcev, obiskuje jo 47.000 študentov. Ustanovili so jo leta 1755 in je javna izobraževalna ustanova. Sedež ima v eni od petih tako imenovanih “stalink”, visokih neoklasicističnih stavb, ki jih je v Moskvi po vojni dal zgraditi Stalin. Velja, da je z 240 metri sedež Lomonosova najvišja univerzitetna stavba na svetu. Univerza je na tako imenovani šangajski lestvici najboljših univerz na svetu uvrščena na 87. mesto. Na nekaterih drugih lestvicah so uvrstitve boljše ali slabše, vsekakor pa ostaja najprestižnejša ruska univerza. Dala je enajst Nobelovih nagrajencev, eden od njenih diplomantov je, denimo, tudi Mihail Gorbačov.

Dvojne diplome

Oktobra 2017 naj bi vpisali prve študente magistrskega programa Ekonomija in finance, ki ga bosta izvajali Fakulteta za management UP in Moskovska ekonomska šola (Moscow School of Economics). Dekan fakultete Aleksander D. Nekipelov je lani postal častni doktor UP.

Marušiču se zdi še posebej pomembno, da bo skupni študijskih program akreditiran tako pri nas kot v Rusiji, zato bo imel dvojno veljavo. Podružnica Lomonosova v Kopru bo imela svoj svet zaupnikov, ki bo združeval evropsko in rusko gospodarstvo.

Svet zaupnikov podružnice bo tako dajal ključne podatke o konkretnih potrebah trga. Te bodo osnova za razvijanje ustreznih vsebin in znanj, ki jih bo moral vključevati študijski program.

V okviru skupnega izobraževanja bodo študentje opravljali tudi prakso v podjetjih, ki bodo tvorila ta svet zaupnikov, še poudarja Marušič. Cilj je torej izobraževati poslovneže, ki bodo kompetentno in učinkovito vodili podjetja v Rusiji, Sloveniji in Evropski uniji.

Na UP dodajajo, da rusko univerzo zanima tudi sodelovanje na drugih področjih, kot so denimo informatika, matematika, nevroznanost, turizem in druga.

VESNA HUMAR


Najbolj brano