Maksi festival mikropivovarjev (foto)

Pomisleki o tem, ali je koprski festival mikropivovarjev s selitvijo z Gortanovega na Titov trg morebiti stopil v prevelike čevlje, so se izkazali za povsem odvečne. Število ljudi, ki so v težko znosni sopari začeli že zgodaj popoldne prihajati po osvežitev na osrednji mestni trg, se je stopnjevalo iz ure v uro. Ob mraku je pogled s ptičje perspektive potrdil, da je trg zapolnjen.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Po obodu trga se je radovednim pivoljubcem s svojimi izdelki predstavilo 17 slovenskih mikropivovarjev, trije iz hrvaške soseščine ter proizvajalec brinjevca in gina iz Rodika. Kljub neskromni ceni - evro za deci piva - vrsti za nakup kupončkov za pokušino ni bilo videti konca. Mikropivovarji so privabljali ljudi vsak s svojo novostjo. Pri stojnici bujske butične pivovarne San Servolo, denimo, je bilo veliko zanimanja za, kot so ga označili poznavalci, „antistresno“ pivo Majmun v temni in svetli različici. Pri Bevogu, ki ima sicer sedež v Avstriji, a kljub temu velja za pionirja slovenskega mikropivovarstva, pa je iz pipe neumorno tekla poletna novost Lolita (berliner weisse) s svežim okusom po rabarbari in malini.

“Koper ima poseben naboj. Zelo radi pridemo sem, niti ne toliko zaradi biznisa, ampak preprosto zato, ker se tu imamo fajn,” je dejal Vasja Golar iz Bevoga in dodal, da so Primorci, kar zadeva mikropivovarsko sceno, zelo zvedavi ljudje. “Včasih že vnaprej vedo, kakšna novost bo prišla do njih.”

Podobno ugotavlja tudi Nina Krivec Rudolf, vodja Bara Cameral, ki že pet let pripravlja koprski festival mikropivovarjev: “Na festival prihaja veliko domačinov, ki so bili skozi leta nekako vzgojeni v ta kraft moment. Vsako leto znova pivovarji, ko odhajajo iz Kopra, povejo, da je koprska publika izjemna, ljudje sprašujejo, zanima jih kaj je na pipi, kaj novega so pripravili pivovarji.” Sinoči je malce nejeverno, a s širokim nasmehom opazovala živahen in prijeten utrip na Titovem trgu, kjer so se ob glasbi, ki jo je na trg pošiljal DJ Borka, ljudje vsak s svojim kozarcem butičnega piva v roki družili, izmenjevali mnenja o okušenih pivih, uživali v grižljaju hamburgerja ali toplega sedviča … “Te lokacije smo se lotevali z nekaj zadržki,” je priznala Nina Krivec Rudolf. “Kakorkoli, kljub temu, da je to že peta edicija festivala, gre za osrednji mestni trg, ki zahteva svoje število ljudi, da zaživi v pravem vzdušju. Moram reči, da je odziv nad vsemi pričakovanji.”

S tem, ko je Cameralovcem zaupala osrednje mestno prizorišče, je tudi koprska občinska uprava pokazala, da v festivalu mikropivovarjev prepoznava kakovost in težo. To so mu sinoči poleg omenjenih dveh pivovarjev dajali še The HumanFish brewery, novomeški Komunajzer, slovenski ponudniki češkega piva Pernštejn, Beerkinka iz Hrpelj, Mali grad izpod kamniških gora, gostilna Tonca s Kozine s češkim pilsnerjem Kotar, ljubljanski Pivotoč, kjer so obiskovalcem postregli belgijska piva, novomeški Komunajzer, Bura brew iz Poreča, zagrebški The Garden brewery, Green gold brewing iz Savinjske doline, lanskoletni zmagovalci Tektonik kraft, kraftmobil Tankr s šestimi pipami ter veliki povratnik, novogoriški Reservoir Dogs, ki so nedavno povsem na novo zagnali svojo proizvodnjo. In očitno so pri svoji pivovarski zgodbi našli pravo formulo za uspeh, saj so jim obiskovalci v petek namenili največ glasovalnih kupončkov in s tem tudi zmago na letošnjem festivalu.

ILONA DOLENC


Najbolj brano