Sporočilo miru v poskočnih balkanskih ritmih

Titov trg je v petek zvečer gostil legendo slovenske glasbene scene - Magnifica in Srbski vojaški orkester Stanislav Binički, s katerim je Magnifico posnel glasbo za film Montevideo, Bog te video. Poleg filmske glasbe so zaigrali tudi številne Magnificove uspešnice, posebej prirejene za ta orkester.

Magnifico in Srbski vojaški orkester Stanislav Binički sta na Turneji ljubezni navdušila tudi v Kopru Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Magnifico in Srbski vojaški orkester Stanislav Binički sta na Turneji ljubezni navdušila tudi v Kopru Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Dober večer. We come in peace. Prihajamo v miru,” je dodobra napolnjen Titov trg uvodoma pozdravil Robert Pešut Magnifico. Prav sporočilo miru je osnovno poslanstvo civilno-vojaškega glasbenega projekta Magnifico & Serbian Army Orchestra, ki skozi glasbo iz filma Montevideo, Bog te video in preigravanje na novo preoblečenih Magnificovih šlagerjev - od Hir aj kam hir aj go do Silvije, Kdo je čefur in Gospod, težko sem ponižen - ter poskočnih balkanskih ritmov promovira idejo bratstva, razumevanja in ljubezni.

Sodelovanje z vojaškim orkestrom srbske vojske Stanislav Binički, ki velja za najstarejši vojaški simfonični orkester v Evropi - leta 1899 ga je po ukazu srbskega kralja Aleksandra Obrenovića ustanovil največji srbski klasik Stanislav Binički -, se je začelo leta 2010, ko se je Magnifico na povabilo srbskega režiserja Dragana Bjelogrlića lotil skladanja glasbe za zdaj že kultni srbski film Montevideo bog te video (2010) in kasneje še za njegovo nadaljevanje Montevideo vidimo se (2014).

Po velikem uspehu se je njihovo sodelovanje iz studia preselilo na razprodane samostojne koncerte v regiji. Ob stoletnici začetka 1. svetovne vojne je cilj turneje Tour de l' amour (Turneja ljubezni) predstavitev ideje o vojski, ki zamenja orožje za glasbila, nasilje za ljubezen in enoumje za modrost. Slovitemu Maršu na Drino je tako Magnifico odvzel orožje in ga preoblekel v pesem za ples. In nastala je priredba Cha cha cha del Rio Drina. “Ne prihajamo osvajati vaše zemlje, osvajamo vaša srca in duše,” sporoča Magnifico. Sodeč po navdušenju jim je slednje v Kopru v dobrih dveh urah popolnoma uspelo.

PV


Najbolj brano