Luški denar jemljejo tudi Ankarančani

Ankaranska občina namerava na ustavno sodišče poslati tudi svoje videnje glede zahteve za oceno ustavnosti uredbe o koprskem pristanišču, s katero poskuša koprska občina spremeniti način razdeljevanja koncesnine Luke Koper. Ne bo pa nasprotovala koprskemu predlogu dviga nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za Luko Koper.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Danes popoldne bodo tako koprski kot ankaranski občinski svetniki obravnavali predlog njunih županov Borisa Popoviča in Gregorja Strmčnika, ki predvideva dvig cene za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za koprsko pristanišče.

V Luki Koper z dvigom cene razumljivo niso zadovoljni, saj to zanje pomeni še dodatne stroške. Po neuradnih izračunih naj bi predviden dvig znašal približno 750.000 evrov.

Ankaranski občinski svet bo danes na mizo dobil le predlog sklepa za dvig nadomestila za Luko Koper, medtem ko v Kopru določajo novo vrednost točke in spreminjajo odlok, ki zajema območje celotne občine. Ankaran torej soglaša s Koprom, da še dodatno obremenijo Luko Koper.

Ne glede na to, da je koprska občina med pogajanjem z Ankaranom na ustavno sodišče vložila zahtevo za ustavno presojo uredbe koprskega pristanišča in bodo zato pogovori o delitvi luške koncesnine zdaj zastali, se morata občini vseeno dogovoriti in sprejeti sklep o zaključnem računu in začasnem financiranju občin Koper in Ankaran. Pri vseh teh zadevah sta podpisnika oba župana oziroma občinska sveta. Če eden sklepov ne bi podpisal, bi to pomenilo popolno blokado obeh občin.

“Ankaranska občina je do sprejetja svojih aktov in odlokov zaradi zagotovitve nemotenega delovanja občine začasno podedovala vse odloke, ki veljajo za Mestno občino Koper. Dokler nimamo svojega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, se nam zdi nesmiselno, da bi povzročali zmedo s tem, da bi znotraj enega odloka uveljavljali dva različna režima za območje pristanišča na koprskem ali ankaranskem območju,” pravi Strmčnik. Dodaja, da je vsak denar dobrodošel, sploh glede na to, da si bodo Ankarančani zaradi nedavne poteze koprske občine, ko je mimo vednosti Ankarančanov na ustavno sodišče zahrbtno vložila zahtevo za oceno ustavnosti uredbe o upravljanju koprskega pristanišč, morali najeti pravnike, da zaščitijo svoje interese.

Dvigu nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč gospodinjstvom in pravnim subjektom, tudi Luki Koper, pa nasprotuje koprska občinska svetnica iz vrst SLS Olga Franca. “V teh kriznih časih sem proti vsakršnim podražitvam, pa naj bodo to za gospodinjstva ali podjetja. Naj občinska uprava in javna podjetja raje racionalizirajo svoje poslovanje, naj ne zaposlujejo dodatnih nepotrebnih kadrov in naj denarja občanov ne trošijo za lastne zadeve in naj nam znižajo položnice,” je odločna Franca. Na seji namerava zastaviti svetniško vprašanje glede nekaterih zaposlitev v občinski upravi in v koprski Komunali, kjer naj bi v zadnjem času zaposlili kar nekaj ljudi.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano